Ansip: riigiametnike kontoseis olgu avalik

Mirjam Mäekivi
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiiremini deklareerivad oma tulud need, kel on raha tagasi saada.
Kiiremini deklareerivad oma tulud need, kel on raha tagasi saada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Peaminister Andrus Ansipi sõnul on aeg korraldada majandushuvide deklareerimise süsteem ümber nii, et ka reaalselt nende järgi aimu saaks, kes kuidas elab.


«Ülearu palju need deklaratsioonid ei näita küll. Majandusliku seisu ja majanduslike huvide kohta ei saa neist praktiliselt mitte mingisugust pilti,» nentis Ansip Äripäevale.

Tema sõnul võiks olla avalik nii deklaratsiooni esitaja kontoseis kui ka kogu teenitud tulu.

«Kogutulu peaks olema täiesti avalik ja seda kõigil riigiametnikel, vot see näitaks majanduslikke huve,» sõnas ta.

«Praeguse majanduslike huvide deklaratsioonide korra juures on üks oluline nõrk koht - ei deklareerita huvisid, vaid hetkeseisu. See, et keegi on auto välja vahetanud, ei näita ju kuidagi tema majanduslikke huvisid,» ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.

Rahandusminister Ivari Padar nimetab deklaratsioone tarvilikuks, ent temagi pooldab nende praegusest täpsemaks muutmist.

Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni ja Rahvaliidu esimees Jaanus Marrandi sõnul päris nii ei ole, et majandushuvide deklaratsioonid midagi ei näita. «Tõsi, seda võiks arutada, et kui olulisemaid muutusi tuleb deklareerida kuu aja jooksul, siis kiired tehingud võivad jääda varjatuks,» lisab Marrandi.

Kõik võimalikud muudatused majandushuvide deklareerimise korras on aga nende esitajate endi otsustada.

Peaminister Ansipi mõtet avalikustada näiteks ametiisikute kontoseisud ei pidanud Marrandi mõistlikuks, kuna see ei päästaks tema hinnangul midagi, sest alati saab ju deklareerimise hetkeks raha sõbra või abikaasa kontole kanda.

«Pealegi, see oleks juba liiale minek, poliitikuid ei tohiks võtta nagu potentsiaalseid kurjategijaid,» sõnas korruptsioonivastase komisjoni juht.

Ka kogutulu avalikustamist ei pidanud Marrandi vajalikuks, kuna see on teada komisjoni ametnikele, kes kahtlust äratavat infot mehe väitel hoolega kontrollivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles