Euro tulles välisinvesteeringud Lätisse vähenesid

Urho Meister
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti
Läti Foto: SCANPIX

Lätis räägiti euro tulekuga seoses sageli otseste välisinvesteeringute kasvust, kuid vähemalt esialgu on olukord vastupidine.

Vastavalt Läti keskpanga andmetele on tänavuse avakvartali välisinvesteeringud langenud aastatagusega kõrvutades 10,26 protsendi võrra 10,26 miljardi euro peale. Viimati vähenesid välisinvesteeringud Lätisse aastal 2009, kirjutab Dienas Bizness.

Otsesed välisinvesteeringud on vähenenud sisuliselt kõikidest maadest, Leedu ja Ungari välja arvatud. Suurimad investeerijad Läti majandusse on 2,43 miljardi euroga jätkuvalt rootslased.
Langus on puudutanud kõiki tähtsamaid valdkondi, millele investorid Lätis on keskendunud – finants- ja kindlustussektorit, töötlevat tööstust ja kinnisvaraturgu.

ABLV grupi peaanalüütiku Leonids Alšanskise sõnutsi kinnitavad need näitajad taaskord, et riigi atraktiivsust investoritele ei garanteeri reitingukergitused ega euroalaga liitumine – kõige tähtsam on ikkagi hea ärikeskkond, muuhulgas maksude madaldamine, ettevõtete asutamise lihtsus, korruptsioonivastane võitlus jne.

Nagu nentis Läti Panga analüütik Agnese Rutkovska, tekitab investeeringute edasine dünaamika palju küsimusi ning keskpank ei ole kindel, kas lätlasi ootavad tänavu head uudised.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles