Senaatori surm seiskas Wall Streeti reformi?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Byrd.
Robert Byrd. Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS

USA senat oli sunnitud finantsreformi eelnõu üle hääletamise edasi lükkama. Ees ootavad iseseisvuspäeva pühad, aeg kulub ning demokraatide närvid on pingul kui pillikeeled.

Viivituste taga on hiljuti lahkunud demokraadist senaator Robert Byrd, kelle surnukeha täna viimaseks austusavalduseks senatisse tuuakse.

Ilma temata on häälteenamuse kindlustamine Wall Streeti kapitaalremondi eelnõule osutunud ülimalt keerukaks.

«Ma üritan jääda hästi kannatlikuks,» ütles senati panganduskomitee esimees Chris Dodd. «Aga ma olen jätkuvalt veendunud, et me vajalikud hääled kokku saame.»

«Kõikuv» vabariiklasest senaator Scott Brown, kellele augu pähe rääkimisega Dodd juba mitu nädalat vaeva on näinud, ütles eile, et ta on ikka veel kahevahel ning võtab pühade ajal «aja maha, et asja üle sügavamalt järele mõtelda».

Seadusandjad tulid täna taas kokku, et prügikasti visatud 19 miljardi dollari suurust pangamaksu teistsuguste mehhanismidega asendada. Selle liigutusega lootis Dodd Browni – ning miks mitte ka teisi vabariiklasi – leebuma panna ning korjata kokku vajalikud 60 eelnõu suhtes positiivselt meelestatud senaatorit.

Samas võib «19 miljardi maks» veel surnuist üles ärgata, kuna ülemkoja finantsteenuste komitee esimees Barney Frank andis mõista, et käib selle välja mõnes teises eelnõus.

Frank tüüris eelnõu eile 237-192 hääletustulemusega esindajatekojast läbi. Vastu hääletasid üheksateist demokraati, samas olid kolm vabariiklast aga poolt. Demokraate on esindajatekojas aga piisavalt ning tulemus oli juba ette kindel.

Ühtlasi üritasid demokraadid vabariiklaste vastumeelsusest poliitilist kapitali teenida. Nii spiiker Nancy Pelosi kui president Barack Obama ei jätnud kasutamata võimalust kritiseerida vabariiklaste eestkõnelejat esindajatekojas John Boehnerit.

Viimane kirjeldas eelnõud kui «sipelga tapmist tuumarelvaga».

«Kuidas ta küll tavaliste Ameerika perede muredest nii võõrdunud saab olla,» ei suutnud Obama ära imestada.

Finantsteenuste ümarlaua juht Steve Bartlett pöördus täna seadusandjate poole palvega kasutada puhkepäevi selleks, et eelnõu üle järele mõelda ja sellest loobuda.

Üha suurem surve lähtub ka ülejäänud lobigruppide leerist. Nad ei västi esitamast muudatusettepanekuid, mida tõenäoliselt küll ei arvestata, kuid mis võivad mõjutada edasisi eelnõusid või inspireerida regulaatoreid nii väljaütlemistes kui otsustes.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles