Laulupeolistele pakutakse üle valguse levivat internetti

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lauluväljak
Tallinna lauluväljak Foto: Peeter Langovits

Elisa teatas, et koostöös Lampserve`iga võttis maailmas esimesena kasutusele uudse ja innovaatilise lahenduse - üle valguse leviva mobiilse interneti, et teenindada laulupeolisi juuli alguses toimuval laulupeol.

Tulevikutehnoloogia VLC (visible light communication) puhul toimub andmeside edastamine valguskiire abil ning lauluväljakul rakendatava lahenduse on välja töötanud Eesti-Jaapani ühisettevõte Lampserve, mille juhatuse esimeheks on Koichiro Yutaka, direktoriks Thomas Nakama. Eestist kuuluvad ettevõttesse nõukogu liikmetena Raul Vahisalu ja Ahto Pärl. Lampserve`i poolt on tehnoloogiale välja töötatud ka prototüübi seadmed, mille toel lülitatigi täna lauluväljakul maailmas esmakordselt tööle mobiilne internet üle valguse.

Elisa juhatuse liikme Andrus Hiiepuu sõnul tähendab üle valguse leviv internet seda, et tulevikus pole vaja põllule enam mobiilimasti, vaid inimene seab pirni lambi sisse ning see sama pirn toob lisaks valgusele tuppa ka interneti.

«Täna nähtu on innovaatiline tulevikulahendus, kus internet ei levi mitte üle raadiosageduste, nagu me oleme siiamaani harjunud, vaid hoopiski üle valguse. Internetti kannab edasi kas lambis olev pirn või linnatänava latern,» rääkis Andrus Hiiepuu.

«Täna kasutasid Elisa ja Lampserve sedasama valguslinki, et tuua laulupeolisteni suuremas mahus ehk lihtsamini öeldes rohkem 4G internetti.»

Lampserve`i direktor Thomas Nakama ütles, et Eesti osutus jaapanlaste poolt valituks tänu väga arenenud IT-taristule, e-Eesti ja ärikeskkonna edule ning asjaajamise lihtsusele. Lisaväärtust andis Eesti edu prototüüpimises, tarkvara arenduses ja krüptograafias.

«Prototüübi seadmed, millega täna maailmas esmakordselt lõime mobiilse interneti üle valguse, ongi loodud Eestis Lampserve poolt ning ka innovaatilise tehnoloogia edasine arenduskeskus tuleb Eestisse,» kinnitas Thomas Nakama.

Thomas Nakama sõnul on VLC potentsiaalseteks tulevikusuundadeks tänasega võrreldes kümnekordsed kiirused, mis ulatuvad aasta pärast üle 1 gigabiti sekundis. Tänasel demonstratsioonil ulatusid kiirused kuni 400Mbit/s.

Andrus Hiiepuu märkis, et uued ja suuremad mobiilse interneti kiirused on vajalikud peamiselt täiendavate mahtude loomiseks.

«Iga uue generatsiooni andmeside tehnoloogia toob võrku juurde lisamahtu, mida vajame omakorda selleks, et kaasas käia kasutaja vajadustega. Liigub ju tänane mobiilse interneti kasutus videosse,» kinnitas Andrus Hiiepuu.

«Näiteks mullusega võrreldes on videote vaatamise mahud kahekordistunud. Kui läinud aastal kulus mobiilse interneti mahtudest 50% videote vaatamisele, siis tänaseks on see number kerkinud juba 70% piirimaile,» tõi Andrus Hiiepuu näite.

Elisa võrgujuht Andrus Kaarelsoni sõnul suurendasid Elisa ja Lampserve uudse valguslingi ning täna avatud 4G edasiarenduse (LTE-Advanced) kommertsteenuse toel mobiilse interneti mahtusid lauluväljakul mitmekordselt. Uue tehnoloogia eelised tulevad selgelt välja just rahvarikastes piirkondades, näiteks lauluväljakul, kus VLC võimaldab lühikese ajaga lisada uusi tugijaamu väga suure hulga klientide teenindamiseks.

«Lauluväljakul on toimumas ridamisi mastaapseid üritusi, alustades laulupeost, jätkates Õllesummeri, David Guetta ja Andrea Bocelli kontsertidega ning lisajõudlus kulub meie klientidele vägagi ära,» kinnitas Andrus Kaarelson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles