EVR Cargo kaubaveomaht vähenes mais 13 protsenti 1,11 miljoni tonnini

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Altjõe
Ahto Altjõe Foto: Toomas Huik / Postimees

Eesti riigile kuuluva raudtee-kaubaveoettevõtte EVR Cargo veomaht ulatus tänavu mais 1,11 miljoni tonnini, vähenedes möödunud aasta maikuu tulemusega võrreldes 13 protsenti. Esimese viie kuu kogumaht 6,9 miljonit tonni jääb mullusele veomahule alla 5,7 protsenti.

EVR Cargo juhatuse esimehe Ahto Altjõe sõnul langes maikuus mahuliselt enim naftatoodete segment, kus mineraalsete vedelate kütuste vedu vähenes mullusega võrreldes 16 protsenti 375 tuhande tonnini.

«Naftatoodete vedu vähenes EVR Cargo jaoks peamiselt seetõttu, et mais vedas Vopak EOSiga seotud veo-operaator E.R.S. rohkem emafirmale suunatud kaupa ning samal ajal vähenes ka Eesti jaekütuste import Leedust,» märkis Altjõe.

Väetiste veomaht langes viiendiku võrra 234 tuhande tonnini, sest kliendid eelistasid Eesti asemel teisi transpordikoridore.

«Samas usume, et see samm oli kõigest ajutine ning väetiste vedu taastub endises mahus,» kommenteeris Altjõe. Sisevedudes vähenes põlevkivi vedu samuti viiendiku võrra 217 tuhande tonnini, tingituna Eesti Energia elektrimüügist tulenevast vähenenud vajadusest.

Keemiakaupade vedu suurenes maikuus mullusega võrreldes 33 protsenti 123 tuhande tonnini ning puistekaupade veomaht vähenes 15 protsenti 64 tuhande tonnini.

Olulisemad lähte ja sihtriigid olid mais Venemaa 539 tuh tonniga (+1% võrreldes eelmise aasta maiga), Kasahstan 123 tuh (-25%), Läti 93 tuh (-24%), Valgevene 44 tuh (+2%), Leedu 38 tuh (-26%).

Endiselt oli raudteevedudes suurim kaubanduspartner Venemaa 539 tuhande tonniga, suurenedes mullusega võrreldes protsendi võrra. Läti ja Kasahstani osakaal vähenes vastavalt 24 ja 25 protsenti 93 tuhande ja 123 tuhande tonnini. Leedu suunal vähenes kaubavahetus 26 protsenti 38 tuhande tonnini ja Valgevene suunal kasvas kaubavahetus 2 protsenti 44 tuhande tonnini.

Konteinervedudes saavutas EVR Cargo tänavu mais tulemuseks 6813 konteinertingühikut (TEU), suurenedes mullusega võrreldes 42 protsenti.

Transiitvedude osakaal vähenes aastaga 12 protsenti 702 tuhande tonnini, moodustades kogu kaubaveomahust 63 protsenti.

Tänavu on EVR Cargo esimese viie kuuga vedanud 6,9 miljonit tonni kaupa, mida on 5,7 protsenti mullusega võrreldes vähem. Mineraalseid vedelaid kütuseid on tänavu kokku veetud 3,2 miljonit tonni, ehk 10 protsenti vähem. Väetiste veomaht on suurenenud 15 protsenti 1,3 miljoni tonnini ning keemiakaupade vedu kasvas 13 protsenti 0,48 miljoni tonnini. Põlevkivi veomaht kukkus 18 protsenti 1,15 miljoni tonnini ning puistekaupade vedu vähenes 9 protsenti 0,31 miljoni tonnini.

Konteinerite veomaht 31 962 konteinerühikut ületas möödunud aasta esimese viie kuu tulemust 25 protsenti.

Eesti Raudteest eraldunud tütarettevõtte EVR Cargo ülesandeks on raudteeveo-ettevõtjana kaubavedude teostamine klientidele ning vagunite ja vedurite rentimine. Ettevõtte koosseisu kuulub ka veeremi remondi ja hooldusega tegelev Tapa Depoo ning mitmed veeremi tehnohooldepunktid üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles