Venemaa valmistub kauplema jüaanides

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina rahvusvaluuta jüaan.
Hiina rahvusvaluuta jüaan. Foto: AFP / Scanpix

Kahe kõrge pangandustegelase sõnutsi valmistuvad Vene firmad lülitama lepinguid ümber Hiina jüüanidele ja teistele Aasia valuutadele.
 

«Viimase paari nädala jooksul on suured Vene grupid näidanud üles märkimisväärset huvi kasutada erinevaid jüaanides ja teistes Aasia valuutades pakutavaid tooteid ning avada arveid Aasia finantskeskustes,» ütles Financial Timesile Deutsche Banki juht Venemaal Pavel Tepluhhin.
Vene riigipanga VTB tegevjuhi Andrei Kostini sõnutsi aga on USA dollarilt teistele valuutadele üleminek üks asutuse «põhiülesandeid».

«Võttes arvesse meie kahepoolset kaubavahetust Hiinaga on arveldused rublades ja jüaanides meie jaoks prioriteet, ning praegu me siis töötame selle kallal,» ütles Kostin president Vladimir Putinile hiljutisel briifingul. «Me oleme sellega tegelenud alates maikuust.»

Arvete avamine kauplemiseks jüaanides ning Hongkongi ja Singapuri dollarites peegeldab Venemaa püüdlusi pöörata äritegevust Aasia suunas.

Samal ajal tegeleb Vene keskpank riikliku maksesüsteemi loomisega Visa ja MasterCardi asemele. Mõned Vene poliitikud on esinenud ettepanekutega vabastada majandus USA dollaritest täielikult.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles