Wall Street pääses pangamaksust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wall Street.
Wall Street. Foto: MARIO TAMA/AFP

USA senat loobus eile 19 miljardi dollari suurusest pangamaksust, kuna demokraatidel läks Wall Streeti reformieelnõu vastuvõtmiseks häältega kitsaks.

Senati panganduskomitee esimees demokraat Chris Dodd jättis maksumõtted ning üritas leida uusi viise reformi rahastamiseks, et võita seeläbi vabariiklasest senaatori Scott Browni poolthääl.

Brown ütles, et kui maks jääb, siis tema hääletab vastu.

Ülejäänud vabariiklased tembeldasid lahenduse aga eelarvetrikiks. Uute lahendustena pakutakse 700 miljardi dollarilise stimulatsioonipaketi plaanitust varasemat lõpetamist ning USA riikliku deposiidikindlustuse tulude tõstmist.

«Selline raamatupidamine paneks ka Bernie Madoffi punastama,» ütles vabariiklane Jeb Hensarling Texasest. «See on ju ikkagi maks.»

Pangamaksu tühistamisega jätkus aga sisuliselt Wall Streeti võitudeseeria, mille taga ongi uustulnukast senaator Brown, kelle mõju eelnõu aruteludes on osutunud ebatavaliselt suureks. Senat kuulab reeglina «vanemaid ja väärikamaid».

«Mina eelistasin võtta Goldman Sachsilt, JPMorgan Chaselt ja John Paulsoni riskifondilt – ning kõigilt teistelt üle 10 miljardi dollari suurustelt riskifondidelt ja üle 50 miljardi suurustelt kindlustusfirmadelt – 10 aasta jooksul ligikaudu 19 miljardit dollarit,» ütles ülemkoja finantsteenuste komitee esimees Barney Frank.

Finantssüsteemi kriisijärgse stimulatsioonipaketi lõpetamine välistaks tulevikus raha raiskamise riskantselt käituvate fondide peale ning vabastaks kongressi tarvis kuni 11 miljardit dollarit, mida saaks kasutada reformide kulude katteks.

«Te ei kasuta seda ei võla ega eelarvepuudujäägi kärpimiseks,» ütles vabariiklasest senaator Judd Gregg. «Me solvame sellega Ameerika rahvast, sest me lubasime neile võlga vähendada.»

Pärast demokraadist senaatori Robert Byrdi surma vajavad demokradid Browni toetust, et eelnõu kongressis läbi suruda. Lõplik hääletus võib toimuda juba homme.

Eriti meeleheitlikult tegid maksust pääsemise nimel lobitööd riskifondid, kelle käitumise üks mõjukas valitsusametnik «häbituks» tembeldas.

Brown tuli senatisse pärast veterani Edward Kennedy surma ning jättis demokraadid ilma 60 häälega kvalifitseeritud häälteenamusest.

Ta on juba kindlustanud Wall Streetile terve rea mööndusi, näiteks võimaluse investeerida kuni 3 protsenti oma kapitalist riskifondidesse.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles