Rahandusministeerium: rahvahääletusel kiideti euroalaga ühinemine heaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Ross
Tanel Ross Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kommentaariks AS Emori uuringule, mille järgi tahavad inimesed eurole ülemineku rahvahääletust, sõnas rahandusministeeriumi asekantsler Tanel Ross, et ELiga ühinemise referendumil kiideti juba heaks ka euroalaga ühinemine.

«Rahvahääletusel on heaks kiidetud Eesti ühinemine Euroopa Liiduga ja euroalaga ühinemine pärast vajalike tingimuste ehk Maastrichti kriteeriumite täitmist. Euro kasutuselevõtt on seega ka kohustus meie Euroopa Liidu partnerite ees. Euroala laienemine kinnitatakse Euroopa Liidu rahandusministrite poolt lõplikult 13. juuli ECOFINi koosolekul,» ütles Ross.

«Valitsus ja Eesti Pank teevad kõik endast oleneva, et tagada euro sujuv ja kõigiti mugav kasutuselevõtt 2011. aasta alguses ning selgitada sellega seotud võimalusi ja muutusi. Kaardistame regulaarsete uuringutega eurole üleminekuga seotud üldisi hoiakuid, ootusi ja kartusi ühiskonnas, et täpsemini selgitada konkreetsete sihtrühmade infovajadusest ning planeerida oma selgitustööd,» ütles Ross.

«On tõsi, et euro kasutuselevõtu suhtes on pidevalt olnud küllaltki kõhkleval seisukohal just mitte-eestikeelne osa elanikkonnast ning sellega me eelolevate kuude teavitustegevuses kindlasti arvestame. Järgmine elanikkonna euro toetust mõõtev uuring teostatakse riigikantselei tellimusel juba juulis,» märkis asekantsler.

AS Emori uuringust selgus, et ligi kaks kolmandikku Eesti elanikest peab eurole ülemineku otsustamiseks vajalikuks rahvahääletust.

Eesti elanikelt küsiti: «Kas Eesti peaks läbi viima rahvahääletuse Eesti kroonilt eurole ülemineku osas?»

Küsitletuist 59,52 protsenti leidis, et eurole ülemineku otsustamiseks tuleks läbi viia rahvahääletus, 31,86 protsenti oli selle vastu ja 8,62 ei osanud oma arvamust öelda.

Seega peab rahvahääletust vajalikuks ligi kaks kolmandikku vastanuist. Uuring viidi läbi 15-17. juunil 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles