G20 lahkas jalgpalli MMi küsimusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel ja David Cameron Saksamaa-Inglismaa jalgpallimatši jälgimas.
Angela Merkel ja David Cameron Saksamaa-Inglismaa jalgpallimatši jälgimas. Foto: SCANPIX.

Vähemalt 90 minutiks oli jalgpall eile Torontosse kogunenud G20 liidrite jaoks tähtsam, kui eelarvekärped ja pangandusreeglid.


Ministrid ei suutnud vastu panna kiusatusele globaalprobleemid korraks kõrvale panna ja Inglismaa-Saksa matšile kaasa elada. David Cameron ja Angela Merkel vaatasid Saksamaa 4-1 võiduga lõppenud kohtumist isegi koos, kuigi mitte päris algusest peale.

Briti ametnike sõnutsi jäi Merkel Saksa võitu tähistades «väga armuliseks», Cameron oli aga lüüasaamisest «ülimalt morjendatud».

Lõuna-Aafrika rahandusminister Pravin Gordhan üritas enne kohtumise algust kõiki õigele lainele häälestada ning jagas kolleegidele vuvuzelad kätte juba laupäevases õhtusöögilauas.

Kuna tervelt kaheteistkümnel G20 riigil omad poisid LAVis võistlustules olid, kujunes jalgpallist tippkohtumisel üks keskseid küsimusi. Kanada korraldajad olid iga delegatsiooni tööruumid ettenägelikult televiisoritega varustanud.

Lisaks oli kaks televiisorit iga riigijuhi toas. Briti peaminister David Cameron lubas enne mängu, et ei lähe Angela Merkelile penaltide ajal kallale. «Aga eks me näe,» jättis ta otsad siiski lahtiseks.

Brasiilia enam kui 50-liikmelisest delegatsioonist ei ilmunud reede õhtul õlletootja John Labatti peakontorisse Brasiilia-Portugali kohtumisele kaasa elama vaid üks inimene.

Labatt on üks Belgia-Brasiilia õllehiiglase InBevi allüksustest. OECD juht, mehhiklane Angel Gurria kasutas jalgpalli ilmestamaks Ladina-Ameerika mullust majanduskasvu.

Õigemini selle puudumist. Võrreldes teiste maailmajagudega, ütles ta pressikonverentsil, «võrdub selline saavutus sisuliselt võiduga – otsekui viik Barcelonaga».

Enamikel ameeriklastest ja kanadalastest õnnestub jalgpalli enamjaolt ignoreerida. Neid tõmbab ju rohkem kohalik kiivrite, õlakaitsete ja pikliku palliga versioon.

Selle vaatamata heitis korvpallifännist president Barack Obama laupäeval möödaminnes pilgu ka USA-Ghana mängule. Obama tunnustas «mõlema meeskonna mängukirge» ning lubas vahetada jalgpallisärgid Ghana presidendi John Atta Millsiga.

Leidus ka üks prominentne ameeriklane, kes sugugi mitte oma meeskonnale kaasa ei elanud. Maailmapanga president Robert Zoellick ütles Financial Timesile, et «kuna maailm vajab mitmeid erinevaid kasvukeskusi, tuleks hoida pöialt mõnele areneva turu meeskonnale».

«Aga ega ma ei saa siiamaani pihta, kuidas see kuramuse mäng käib,» jäi ta lõpuni ausaks.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles