Paet: Eesti toetab võimalikult liberaalset ELi-USA vabakaubanduslepet

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet ja USA riigisekretär John Kerry.
Välisminister Urmas Paet ja USA riigisekretär John Kerry. Foto: Välisministeerium

Välisminister Urmas Paet rõhutas Washingtonis kohtumisel USA riigisekretäri John Kerryga, et Eesti toetab Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikide vahelist laiaulatuslikku ja võimalikult liberaalse lõpptulemusega vabakaubanduslepingut.

«Kui kaks nii suurt kaubanduspartnerit omavahel reeglites kokku lepivad, mõjutab see positiivselt ka kolmandaid riike ja kogu ülemaailmset kaubandussüsteemi,» lisas ta välisministeeriumi teatel.

Paet ütles, et viimastel kuudel on Eesti ja USA suhtlus olnud eriti aktiivne ning tänane kohtumine tõestab seda taas.

«USA ja Euroopa on tegutsenud ühiselt Ukraina kriisi lahendamiseks ning tunnustame USA otsustavat tegutsemist julgeoleku kindlustamiseks,» märkis Paet ja lisas, et see on kinnitus tugevast transatlantilisest sidemest ja ühistest väärtustest.

«Täname Ameerika Ühendriike panuse eest meie õhuturbesse - kuhu USA panustas 2014. aasta alguses neljandat korda - ning operatsiooni tugevdamisse kuue F-15 hävitajaga ning Eestisse USA sõjaväelaste saatmise eest,» märkis Paet.

Rääkides viimastest arengutest Ukrainas rõhutas Paet, et peamine eesmärk on julgeolekuolukorra parandamine riigis.

«Julgeolekuolukord Ida- ja Lõuna-Ukrainas on jätkuvalt äärmiselt murettekitav,» lausus Paet lisades, et OSCE vaatlejate, seal hulgas Eesti kodaniku kinnipidamine ja missiooni töö takistamine on vastuvõetamatu. «Nõuame vaatlejate vabastamist,» ütles Paet ja tõi esile OSCE senist tegevust selle saavutamiseks.

Eesti välisminister tunnustas Ukraina rahvast meelekindluse eest oma tuleviku üle otsustamisel. «Presidendivalimiste õnnestumine aitab kaasa riigi stabiilsusele ja reformide elluviimisele Ukrainas,» märkis ta.

Eesti hindab Paeti sõnul kõrgelt USA solidaarsust oma liitlastega. «USA kohalolu ja nähtavus Euroopas on Eestile väga oluline,» lausus Paet kohtumisel.

«Muutunud julgeolekuolukorras tuleb astuda üheskoos samme NATO heidutusvõime suurendamiseks,» märkis Paet ning lisas, et NATO tippkohtumiselt Walesis ootab Eesti keskendumist kollektiivkaitsele ning kokkulepet püsiva heidutusvõime tagamiseks meie regioonis.

Paet ja Kerry rääkisid ka koostööst küberjulgeoleku tagamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles