Key ehituskauplus pidi suurtele kaubanduskettidele alla vanduma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Key Ehituskaupades sisseoste teinud Indrek Pajumets tõdes, et valik pole seal nii lai kui suuremates kauplustes.
Key Ehituskaupades sisseoste teinud Indrek Pajumets tõdes, et valik pole seal nii lai kui suuremates kauplustes. Foto: Liis Treimann

Tallinnas Järve keskuse kõrval tegutsevas kaupluses Key Ehituskaubad käib lõpumüük, sest 23. juulil paneb pood uksed kinni.



Key Ehituskaupade juht Tamor Kaup põhjendas sulgemist sellega, et suuri rahvusvahelisi ehitusmaterjalide kauplustekette on Eestisse juurde tulnud ja eraldiseisval poel on raske nende survele vastu panna. «Praegusel hetkel lähevad uksed lihtsalt kinni ja turuosa jaotub ümber,» selgitas ta.

Uue võimaluse, kuidas leiba teenida, peab leidma ligi poolsada töötajat. Seitse aastat Keys müüja ametit pidanud Marika Hein ütles, et firma maksab talle ette ühe kuu palga, nagu seadus ette näeb, ja edasi hakkab maksma töötukassa. Seda, kuidas töötuna arvele võtmiseks dokumente vormistada, käisid töötukassa inimesed kohapeal selgitamas.

Kesisem valik

Praegu ehivad Key Ehituskaupade riiuleid hinnaalandust näitavad kollased sildid ja inimesed otsivad soodsamat kaupa. Indrek Pajumets, kes Hiiumaal peetava peo jaoks parasjagu valgustuskaupu auto pagasiruumi ladus, tõdes, et väiksemas poes pole valik nii lai kui mõnes suures. Ka parkimisega on Key ees tema sõnul alailma probleeme. «Kui kohta pole, olen edasi sõitnud,» nentis Pajumets.

Inmar Kaasik oli oma ostukäru maakodu jaoks vajalikku träni täis ladunud. Tema hinnangul on Key kaubavalik küll väiksem, kuid see-eest huvitavam. «Suurtes kettides on sageli igal pool ühesugune kaup,» lausus ta.

Key Ehituskaupade omanik on Vello Kunman, 2007. aastal teenis ta dividenditulu 122 miljonit krooni. Kuna Kunmanil on ärihuvisid veel mitmes valdkonnas, siis ehitusmaterjalidega ta tõenäoliselt enam tegelema ei hakka.

Eestis kümmet ja Leedus viit kauplust omava rahvusvahelise kaubaketi Bauhof tegevdirektor Jaanus Vihand ei uskunud, et Key kadumine siinset ehitusmaterjalide müüki eriti mõjutab. «Eks midagi kukub kõigile, aga nad olid ju suhteliselt väikesed tegijad,» lausus ta.

Mingit ülevoolavat rõõmutunnet konkurendi kadumine talle enda sõnul ei tekita. «Aga eks see üks turu selginemise märke ole,» sõnas Vihand.

Vihandi hinnangul Keyl väga halvasti ei läinud, sest käivet ja kasumit oli poel piisavalt. «Ju siis leidsid omanikud, et mõnel teisel alal on kasulikum tegutseda,» avaldas ta arvamust.

Eestis liidriks tõusnud Bau­hofil, mille tootenimistus on üle 100 000 eri kauba, läheb praegu Vihandi sõnul hästi. Tema kinnitusel liigub ehitusmaterjalide jaemüük juba ülesmäge ja haldusettevõtted on samuti hoolega hooneid renoveerima hakanud.

Avavad uusi poode

Väiksemad ehitusmaterjalide poed peavad Bauhofi tegevjuhi sõnul ellujäämiseks oma niši leidma. Sügisel ja talvel võib neid, kes samamoodi nagu Key vastu ei pea, tema sõnul juurde tulla. Bauhof ise peab esialgu laienemise plaane nii Eestis kui ka mujal.

Uusi poode avab ka Espak. «Ma ei väida, et kõik asjad on väga hästi, aga meie pikaajaline strateegia on, et Eesti on põhiturg ning mujal meil huvisid pole,» rääkis Espaki müügidirektor Ivar Pikk.

Ta lisas, et Espak avas jaanuaris poe Kuressaares ja möödunud nädalal Viljandis. Põlvas on plaanis ehitada juurde sama suur pind kui praegu olemas.

«Alustasime Paides väga suurt projekti, mis saab selle aasta lõpuks valmis ja viib Kesk-Eesti ehitusmaterjalide kaubanduse täiesti uuele tasemele,» rääkis Pikk.

Ta lisas, et välismaiste kettide pealetung on konkurentsi mõttes tervitatav. «Meie igal juhul alla ei vannu,» kinnitas Pikk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles