Valitsus otsustas teeremondi rahastamise kütuseaktsiisist lahutada

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teeremont Tallinna-Tartu maanteel Ussisool.
Teeremont Tallinna-Tartu maanteel Ussisool. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Valitsus algatas tänasel istungil teeseaduse muutmise seaduse, millega teehoiu rahastamine ei sõltu enam kütuseaktsiisi laekumisest.

Kehtiva seaduse kohaselt on teehoiu rahastamiseks ette nähtud üldsumma, mis vastab vähemalt 75 protsendile kütuseaktsiisi ja 25 protsendile erimärgistatud kütuste aktsiisi kavandatud laekumisest. Eelnõu kohaselt nähakse riigimaanteede teehoiu rahastamise maht ning kohalike teede teehoiu toetuse maht ette riigi eelarvestrateegias. Raha teehoiuks määratakse igaks eelarveaastaks riigieelarves.

Eelnõuga lahendatakse ka seadusest tulenev teehoiu rahastamise regulatsiooni grammatiline mitmetitõlgendatavus. Seadust on ekslikult tõlgendatud selliselt, et teeseaduse alusel tuleb riigieelarves ette näha vahendid kohalike teede teehoiu tegelikust vajadusest lähtuvalt täies mahus. See aga ei ühti seaduse eesmärgiga. Eelnõuga täpsustakse, et riigi eelarvestrateegias nähakse vahendid kohalike teede teehoiu täiendavaks toetamiseks lisaks kohalike omavalitsuste enda eelarvelistele vahenditele.

Eelnõuga ei muudeta teehoiu rahastamise mahtu, vaid teehoiu rahastamise mahu määramise alust. Eelnõu tagab senisest paindlikuma ja otstarbekama riigieelarve planeerimise, mis võimaldab arvestada teehoiu reaalset vajadust.
Seadus jõustub 1. jaanuaril 2015, sest seadus on seotud 2015. aasta riigieelarvega.

Eelnõu on seotud valitsuse tegevusprogrammiga, mille üheks eesmärgiks on suurendada eelarve paindlikkust vähendades tulude sidumist konkreetsete kuluartiklitega. Eelnõu on seotud ka eelarvestrateegiaga aastateks 2015-2018.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles