Elion: tühja kasseti tasu kogumisel tuleks leida kaasaegne lahendus

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elioni logo.
Elioni logo. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Elioni hinnangul oleks vaja nn «tühja kasseti tasu» kogumisel leida praeguse aegunud lähenemise asemel selline kaasaegne ja innovaatiline lahendus, mille korral tarbijad maksaksid vaid siis, kui nad autori loomingut-toodangut tegelikult tarbivad, mitte n-ö igaks juhuks ja seadmepõhiselt ning sõltumata sellest, kas nad vastavat seadet salvestamiseks üldse kasutavadki.

«On õige, et autorid peavad saama oma loomingu kasutamise ja esitamise eest tulu, kuid küsimus on, milline on tasakaalustatud tasu kogumise mudel, mis kaitseb autorite huve, kuid on samas õiglane ka tarbijate suhtes,» kommenteeris Elioni kõneisik Marek Unt.

«Raske on öelda, kuivõrd mõjutaks (autorikaitsjate, toim) nõude rahuldamine elektroonikakaupade müüki, aga tõenäoliselt tooks see kaasa teatud kaupade hinnatõusu,» lisas ta.

«Tühja kasseti tasu» on tasu, mida küsitakse salvestusseadmete ja -kandjate tarnijatelt, sõltumata sellest, kas salvestuskandjat või -seadet ka tegelikult kasutatakse. Tegu on hüvitisega autorile, teose esitajale ja fonogrammitootjale selle eest, et nende õigusi on üldsuse huvides piiratud. Alates 2006. aastast on «tühja kasseti tasu» määr kolm protsenti salvestusseadmete ja kaheksa protsenti salvestusvahendite tarnimise hinnast ilma käibemaksuta.

Postimees kirjutas teisipäeval, et Eesti autorikaitsjate hinnangul on nimekiri heli-, video- ja andmekandjatest ning seadmetest, mis sellise maksustamise alla kuuluvad, selgelt iganenud ning hoolimata nende üleskutsetest ja valitsuse korduvatest lubadustest ei ole seda viimase kaheksa aasta jooksul uuendatud. Seetõttu võtsid mittetulundusühingud Eesti Autorite Ühing, Eesti Fonogrammitootjate Ühing ja Eesti Esitajate Liit ette kohtutee, nõudes valitsuselt saamata jäänud tuludena 831 416 eurot ning tasu alla kuuluvate seadmete ja andmekandjate nimekirja kaasajastamist.

Ühingute hinnangul võiks tühja kasseti tasu küsida ka Blu-Ray ja HD DVD-plaatide ja nendele salvestavatelt seadmedelt. Samuti tahetakse küsida maaletoojatelt lisatasu digipleierite, digibokside, satelliittelevisiooni vastuvõtjate ja televiisorite eest juhul kui neil on digitaalne salvestusvõimalus ning sisemine mälu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles