Suvel muutuvad sularahavabaks neli Swedbanki kontorit

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rocca al Mare keskus
Rocca al Mare keskus Foto: Mihkel Maripuu

Praegu on Swedbankil kaheksa pangakontorit, kus ei saa sularahatehinguid teha - suvel lisandub selliseid veel neli.

Ülemiste ja Järve Swedbanki pangakontorid on sularahata toimetanud juba aastast 2004. Ülejäänud kuus kontorit muutusid sularahavabaks eelmise aasta jooksul.

«Senise kogemuse põhjal võib öelda, et muutus on sujunud väga rahulikult ja inimesed teevad sularahatehinguid automaatides,» nentis Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask.

Alates 9. juunist muutuvad sularahavabaks Haapsalu ja Jõgeva ning Tallinnas Foorumi ja Rocca al Mare pangakontorid. Seejärel pakub umbes kolmandik Swedbanki kontoritest sularahateenuseid automaatide vahendusel.

Haapsalu ettevõtjad ei kiida aga panga otsust heaks ning lubavad panka vahetada, kirjutas Lääne Elu. SEB panga kommunikatsioonijuht Evelin Allas kinnitas väljaandele, et Läänemaa kontorites jäävad sularahatehingud alles.

Siilivaski sõnul külastatakse aga Haapsalu kontorit vähem kui 3000 korda kuus. Veel eelmine aasta oli külastuste arv üle 3000 ning aastal 2009 üle 5000. «Viie aastaga on kontorit külastanud klientide arv vähenenud poole võrra ning see on ka üle Eesti vähenemas,» põhjendas Siilivask, kelle sõnul eelistavad kliendid aina enam teha pangatehingud internetipangas või mobiiltelefoni vahendusel ning ostude tegemisel kasutatakse pangakaarti.

Tänaseks tehakse panga pressiesindaja sõnul kõigist sularahatehingutest kontorites vaid 2%. «Kontorite sularahatehingud on vähenenud iga aasta veerandi võrra ja sel aastal näeme isegi suuremat kukkumist,» nentis Siilivask ning lisas: «Enamus sularahatehinguid tehakse tänapäeval pangaautomaatides ning enamus kliente pole sularaha tehinguid kontoris juba aastaid teinud. Kui võtta arvesse ka maksed kontoris ja elektroonilistes kanalites, siis kontoris tehtavate tehingute (nii maksed kui ka sularaha) osakaal on vaid 0,4%.»

Pangakontorit külastatakse eelkõige nõustamise saamise eesmärgil. «Sularaha sissemaksmise ja väljavõtmise võimalus jääb endiselt alles pangaautomaatidesse. Ehk siis sularaha ei ole ühestki kontorist kadunud, vaid kättesaadav lihtsalt pangaautomaatidest - sularahatehinguid saab edaspidi teha sisse- ja väljamakseautomaatides,» selgitas Siilivask.

Sularahavabad kontorid praeguse seisuga:

  • Tallinnas Ülemiste, Järve, Nõmme ja Pirita kontorid
  • Paide kontor
  • Sillamäe kontor
  • Iidla kontor
  • Pärnu Kaubamajaka kontor

9. juunist lisanduvad:

  • Tallinnas Foorumi ja Rocca al Mare pangakontorid
  • Haapsalu kontor
  • Jõgeva kontor

Nendes kontorites tellerite juures sularahatehinguid ei teostata, mis tähendab ka seda, et kontoris ei toimu enam valuutavahetust ning ei ole ka mündimasinat. Kõik sularaha mitte puudutavad toimingud on pangakontoris alles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles