Ravimituru käive kasvas esimeses kvartalis 6 protsenti 63,7 miljoni euroni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravim.
Ravim. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Humaan- ja veterinaarravimite turumaht hulgimüügihindades 2014. aasta esimeses kvartalis oli kokku 63,7 miljonit eurot, mis on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga ligi 6% rohkem, teatas ravimiamet.

Inimestel kasutatavate ravimite turumaht 2014. aasta I kvartalis oli 61,1 miljonit eurot, mis on 5,7%-line tõus ravimite kogukäibes, võrreldes eelneva aasta sama kvartaliga.

Kõige suurema osa humaanravimite käibest moodustas ravimite hulgimüük üldapteekidele (70%), 29% ulatuses väljastasid hulgimüüjad ravimeid haiglaapteekidele. Müük teistele asutustele oli tagasihoidlikum, moodustades 1% ravimituru mahust.

2014. aasta I kvartalis moodustas retseptiravimite osakaal 85% turumahust, käsimüügiravimite käive oli 14% ning haiglapakendite oma 1% kogukäibest.

Suurima käibega humaanravimid 2014. aasta I kvartalis olid kasvajavastased ja immunomoduleerivad ravimid (19%), teisel kohal olid südameveresoonkonna ravimid (13%) ning suure osa kogukäibest moodustasid ka seedekulgla ja ainevahetuse ravimid (12%).

Veterinaarravimite turumaht 2014. aasta I kvartalis oli hulgimüügihindades 2,6 miljonit eurot, mis on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga ligi 16% rohkem.

Ligikaudu 95% veterinaarravimitest väljastati otse tegutsevatele veterinaararstidele või põllumajandusettevõtteid esindavatele veterinaararstidele, 3% üldapteekidele ja 2% veterinaarapteekidele.

Käibe alusel müüdi kõige enam infektsioonivastaseid ravimeid (QJ) 38%, immunoloogilisi ravimeid (QI) 22% ja parasiidivastaseid ravimeid (QP) 15%.

Humaanravimeid müüs üld- ja haiglaapteekidele ning teistele asutustele (peamiselt riigi- ja teadusasutused) 30 hulgimüügi õigust omavat ettevõtet, veterinaarravimeid müüs üld- ja veterinaarapteekidele, veterinaararstidele ning teistele asutustele 9 ettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles