Anvelt: riigil on ettevõtjatelt palju õppida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt
Andres Anvelt Foto: Liis Treimann / Postimees

Justiitsminister Andres Anvelt ütles täna Varuli advokaadibüroo 20. aastapäevale pühendatud konverentsil, et riik võiks ettevõtjatelt õppida paindlikkust ja kiiremat muutustega kohanemist.

«Ettevõtlik ja edukas saab olla inimene, kes on vaba ja õnnelik, hea haridusega ning sotsiaalselt aktiivne, oma pere, kogukonna ja ühiskonna täieväärtuslik liige. Mida rohkem selliseid inimesi on, seda suurem on ka majanduskasv, suurema käibega meie siseturg ning seda suurem on võimalus läbi lüüa ka välisturgudel,» ütles justiitsminister Andres Anvelt oma kõnes.

Ministri sõnul on ettevõtlus oma loomult väga kiiresti arenev ja uuenduslik valdkond ning riik peab suutma nende arengutega sammu pidada.

«Kiiresti muutuvate majanduslike ja ühiskondlike mõjurite keskkonnas on ka valitsustel ja riigiasutustel vaja olla valmis reageerima keerulistele poliitika- ja ettevõtluskeskkonda puudutavatele küsimustele. Seepärast soovime astuda ja oleme juba Vabariigi Valitsuse seaduse muutmisega astumas samme paindlikuma valitsemise suunas,» rääkis ta.

Üheks eeskujuks riigijuhtimise paindlikumaks muutmisel on Anvelti hinnangul ettevõtjad, kes näitasid kiiret reageerimisvõimet viimaste aastate suurima majanduslanguse ajal - kohanesid, jäid püsima ja arenesid veelgi kiiremini.

«Riigi ülesanne on aga luua ettevõtluse arenemiseks soodne keskkond, mille alustalaks saab olla riigi ja ettevõtja vastastikune usaldus ja koostöö,» lisas Anvelt.

Üks hea näide riigi poolt astutud sammudest ettevõtjate elu lihtsustamiseks on ministri sõnul ettevõtjaportaali loomine. Tänaseks on ettevõtjaportaali kaudu loodud kokku 105 503 ühingut, see on ligi kolmveerand kõikidest seitsme ja poole aasta jooksul asutatud ühingutest. 2013. aastal esitati ettevõtjaportaali kaudu üle 50 000 avalduse, mis moodustab kõikidest sel perioodil registripidajale esitatud avaldustest ca 65%. Ligi 90% ettevõtete asutamistest tehti eelmisel aastal ettevõtjaportaali kaudu. Paberil dokumente laekus registripidajale alla 4%.

«Eesti on oma laialdaste ja hästi toimivate e-teenustega maailmas esirinnas. Paraku saavad e-teenuseid kasutada meie riigis vaid isikud, kellele on väljastatud isikutunnistus või digitaalne isikutunnistus. Selline piirang ei meelita Eestisse investeeringuid ja kahandab meie tegelikku toimimist e-riigina. Äriregistri ettevõtjaportaal on mõnevõrra erandlik, kuna ettevõtjaportaalis saab juba täna end autentida ning dokumente allkirjastada Eesti, Soome, Belgia, Portugali ID-kaardiga ning Leedu mobiil-ID-ga,» märkis Anvelt.

«Seetõttu oli hea meel kuulda siseministeeriumi kinnitust, et järgmise aasta teisel poolel hakatakse välismaalastele andma elektroonilisi ID-kaarte. Kindlasti suurendab see ettevõtjaportaali kasutajate ringi veelgi,» lausus justiitsminister.

Anvelti sõnul hakatakse tänapäevase majanduselu ja Eesti ettevõtluskeskkonna konkurentsivõime tõstmise vajadusest lähtuvalt peagi läbi töötama ja kaasajastama ka ühinguõiguse küsimusi. Sellel aastal algab ühinguõiguse korrastamise ettevalmistus. Aasta jooksul kohtutakse ekspertide ja huvirühmadega, et selgitada välja täpne vajadus ja ootus revisjoni ulatuse ja teemade osas. Sisuline töö algab peale aastal 2015 ja kestab praegusel hinnangul töö mahukuse tõttu vähemalt kolm aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles