Cameron kohtub suhete parandamiseks Medvedeviga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron.
David Cameron. Foto: SCANPIX.

Briti peaminister David Cameron kohtub reedel esmakordselt palgest palgesse Vene presidendi Dmitri Medvedeviga. Mehed üritavad siluda riikide vahelisi pingeid.

Kohtumine leiab aset nädalavahetusel Kanadas asetleidva G20 tippkohtumise laiemas kontekstis.

Suurbritannia suhted Venemaaga said kõvasti räsida endise KGB agendi Aleksander Litvinenko mürgitamise tõttu Londonis 2006. aasta novembris.

Briti peaprokurör on sellest ajast alates taotlenud Venemaalt teise KGB ametniku, Andrei Logovoi väljaandmist. Briti julgeolekuteenistus on veendunud, et mõrv leidis aset Venemaa ametkondade korraldusel.

Litvinenko mõrva järgsel perioodil on Suurbritannia kehtestanud Vene valitsuse vastu ridamisi sanktsioone. 2007. aasta juulis saadeti riigist välja neli Vene diplomaati. Lisaks sellele katkestati terrorismi-vastane koostöö, Suurbritanniat külastada soovivatele Vene ametnikele kehtestati viisapiirangud.

Venemaa omakorda on pärssinud kahes linnas Briti Nõukogu tegevust. Mõlemad pooled on aga hoolikalt jälginud, et riikide vahelised tugevad kaubandussuhted kuidagi kahjustada ei saaks.

Kõrge Briti diplomaat ütles eile, et Cameroni ja Medvedevi reedene kohtumine tuleb «oluline ja kaalukas». Suurbritannia ametnike sõnutsi arutas Cameron eile riigi uue julgeolekunõukoguga, millist lähenemist kohtumisel Medvedevi suhtes kasutada.

Briti diplomaadid ei usu, et Cameron ja Medvedev lepiksid kokku vastastikuste sanktsioonide kohese tühistamise suhtes.

Samas on perspektiiv suhete paranemiseks täiesti olemas. USA ja tema Euroopa liitlased on tervitanud nii Vene valitsuse reaktsiooni Iraani tuumaambitsioonidele kui Medvedevi jõupingutusi suhete parandamise nimel.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles