Emale meelepärase auto viis omadust

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Honda Odyssey uuel mahtuniversaalil on emadele meelepäraseid funktsioone.
Honda Odyssey uuel mahtuniversaalil on emadele meelepäraseid funktsioone. Foto: SCANPIX

Autotootjad on aastaid põhjalikult tegelenud sõidukite lapsesõbralikumaks muutmisega, kuid möödunud emadepäeva valguses on hea vaadata, mida on arendatud nii, et sellest oleks kasu hoopis emadele.

Lapsesõbralike meetmetega on enamik kokku puutunud – ukselukud, DVD-mängijad peatugedes, turvaelemendid jm, vahendab philly.com.

Väljaanne toob välja, millised on 2014. aastal välja lastud automudelite juures kõige «emasõbralikumad» omadused alates spetsiaalsetest turvalahendustest kuni praktiliste funktsioonideni – see ei tähenda, et need lahendused ei võiks meeldida ka isadele.

Sisseehitatud külmik

Mitte miski ei rahusta närvilist põngerjat kuuma suveilma korral paremini kui jahe jook. See on väidetavalt üks põhjus, miks autotootjad sõidukitesse külmkappe ehitavad. Üldiselt mahub nendesse väikestesse külmikutesse ainult paar joogipudelit, kuid emale võib see tagada kisa ja karjumise vaba vaikse sõidu. Külmik on uutest mudelitest olemas sõidukites nagu Ford Flex Limited, Honda Odyssey, Mercedes-Benz S-klass jt.

Sisseehitatud tolmuimeja

Honda on oma Odyssey uuele mahtuniversaalile teinud olulise värskenduse – teadaolevalt esimese sõiduautona maailmas sisaldab see 2014. aasta mudel sisseehitatud tolmuimejat. Tolmuimejaga ulatub puhastama kogu salongi. Emade jaoks on see lihtne ja mugav abimees, millega laste tekitatud mustust ja muud prügi ära koristada.

Liiklusõnnetuse vältimise süsteemid

Iga ema esimene ja peamine missioon on lapsi sõidutada võimalikult ohutult. Üha rohkem sõidukeid kasutab tänapäeval seadmeid ja andureid, mis aitavad vältida avariid ja kokkupõrget. Need seadmed jälgivad pidevalt, kas eesolev sõiduk hakkab peatuma ning kuidas püsib juhi kiirus.

Ohu tekkides hakkavad armatuuril põlema ohutuled või laseb auto hoiatavat signaali – see on eeskätt hea olukorras, kus ema on pidanud oma tähelepanu pöörama näiteks tagaistmel jonnivatele lastele. Mõnel juhul hakkavad pidurid isegi automaatselt tööle.

Eriti turvaliseks hinnatakse Cadillac ATSi ja SRXi, Mercedes-Benz C-klassi, Subaru Legacy ja Outbacki ning samuti Volvo S60 ja XC60 kokkupõrke vältimise seadmeid.

Pedaali vajutusega avatav pagasiluuk

Kuigi moodsatel autodel on üldjuhul olemas mugavad nupud, millele vajutades saab sõiduki pagasiruumi avada, võib see lapsi süles tassides ja poekotte samal ajal käes hoides ema jaoks üsna keeruliseks osutuda. Selle probleemi lahenduseks pakuvad mõned automargid oma sõidukitel nn pedaali, millele jalaga vajutades luuk avaneb. Sellise uuenduse on teinud BMW 3. seeria Grand Tourismo ja enne seda Ford Escape ning C-Max.

Ruumi jääb ülegi

Enamikel mahtuniversaalidel saab istmeid hõlpsalt alla lasta ning see lahendus võib meeltmööda olla majapidamisse vajalikke seadmeid ostvatele emadele. Chrysleri Town & Country mahtuniversaali ja Dodge Grand Caravani on sisse ehitatud spetsiaalne Stow´n Go istmesüsteem, mis tähendab, et istmeid alla lastes ei jää ruumi sugugi vähemaks – kuna istmete all on eraldi nn augud, siis pärast istmete alla laskmist on salongis ruumi veelgi rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles