Wendre laieneb jõuliselt

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töö Wendre tehases.
Töö Wendre tehases. Foto: Mihkel Maripuu

Kunagisest Vändra vaibavabrikust välja kasvanud Wendret poleks majanduslangus nagu mõjutanudki – ettevõte on tootmist üha laiendanud ja töötajaid juurde võtnud.

Eelmisel aastal võttis Wendre seoses tellimuste mahu suurenemisega tööle üle 100 uue inimese ning suvel ajutiselt veel 50 töötajat.

Tänavu on lisandunud 50 töötajat, kellest kolmandik asus tööle täiesti uues tootmisvaldkonnas, kušetitootmises, mis käivitus sel kuul. Alanud suvel pakub ettevõte ajutist tööd veel 22 inimesele.

Ja see pole veel kõik – personalijuht Külliki Seire pidas võimalikuks, et peagi tekib täiendav vajadus uute töötajate järele.

Palka pole kärbitud

Wendre pole pidanud ka töötajate palka vähendama, sest tellimuste nappuse all ettevõte, mis praktiliselt kogu oma toodangu Eestist välja viib, ei kannata. Pigem ei suudeta kõiki tellimusi vastu võtta.

Wendre põhitoodang on mahulised tekid ja padjad, mida toodetakse aukartustärataval hulgal – 22 000 tekki ja 35 000 patja iga päev. Suurele avarale tootmistsehhile lisavad valgust lae all mööda liini liikuvad lumivalged tootetoorikud.

Liini juhib operaator, lisaks on masinate taga hulk naisi, kes tekkidele ja patjadele kante õmblevad või neid pakkidesse panemiseks rulli keeravad. Töö käib kolmes vahetuses, iga kahe tunni tagant on vaheaeg.

Lisaks tootmistsehhile on ettevõttel tohutu suur laopind. Tootmisdirektor Sven Jürisoo selgitab, et see on üks Wendre trumpidest. Kuna vooditekstiilide äri on väga hooajaline, võimaldavad laod suuri koguseid ette toota.
«Jaanuarist juunini toodame oluliselt rohkem kui müüa suudame ja juulist aasta lõpuni müüme palju rohkem kui toota jaksame,» lausub Jürisoo.

Lattu tootmine tähendab ühtlasi võimalust rakendada töötajaid aasta jooksul ühtlasemalt ja tagada klientidele tarnekindlus. Jürisoo kinnitab, et praeguseks on ettevõttel tellimustega kaetud juba ka aasta 2012.

Wendrel on lisaks kahele Pärnu ja ühele Vändra tehasele tootmine Poolas ja Hiinas ning müügiesindus Saksamaal. Väga oluliseks peab juhtkond Hiina ettevõtet, mis tegeleb nii tooraine sisseostu kui ka padjakottide valmistamisega. Suur osa Wendre toorainest tulebki Hiinast, vähemal määral ka mujalt Aasiast.

Pidevad ponnistused

Wendre ainuomanik, Rootsi eestlane Peter Hunt ütleb, et ehkki ettevõttel on olnud paremaid ja halvemaid aegu, pole 15 aasta jooksul üheski kvartalis kahjumisse jäädud. Eelmine aasta lõpetati 70 miljoni krooni suuruse kasumiga.

Edu põhjuseks peab Hunt õigel ajal tehtud suuri investeeringuid, mis praeguseks ületavad juba poolt miljardit krooni. Teiseks on tema hinnangul väga tähtis, et kaup jõuab Euroopa suurtesse kaubakettidesse nagu näiteks Ikea, Jysk, Carrefour ja Desko.

Olulisimaks tähiseks peab Hunt 2003. aastal langetatud otsust investeerida Pärnu uue tehase ehitusse. See suurendas ettevõtte käivet 2006. aastal ligi kaks korda.

Nüüd loodab omanik uut tõuget Pärnu kunagise linavabriku ostust, sinna koliti Lätist välivoodite tootmine. Täiesti uue toodanguna läks aga eelmisel nädalal Soome esimene koorem kušette. «Kogu aeg tuleb midagi uut välja mõelda,» sõnastab Hunt oma elumõtte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles