Rõivas: Rootsi kasvav majandus pakub võimalusi Eesti eksportijatele

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas ja Fredrik Reinfeldt.
Taavi Rõivas ja Fredrik Reinfeldt. Foto: Martina Huber / Regeringskantsliet

Peaminister Taavi Rõivas ütles täna kohtumisel Rootsi peaministri Fredrik Reinfeldtiga, et suhted Eesti ja Rootsi vahel on väga head, kaubavahetus kahe riigi vahel suurenemas ning Rootsi kasvav majandus pakub võimalusi Eesti eksportijatele.

«Ka Rootsi firmad on oma investeeringutega Eestis rahul ja need kasvavad,» märkis Taavi Rõivas. «Potentsiaali on aga enamaks,» vahendas valitsuse pressiesindaja Rõiva sõnu.

«Usun, et Eesti saab olema Rootsi ettevõtetele veelgi atraktiivsem,» ütles peaminister, viidates valitsuse plaanile lihtsustada ettevõtete alustamist ja välismaalastele digitaalsete teenuste kasutamist. «Eestlased ajavad juba ammu igapäevaseid asju digitaalselt, nüüd e-residentsuse näol tekib sama võimalus ka välismaalastele. Kui rootslasel on ettevõte või äripartner Eestis, saab ta oma ettevõtet juhtida või partneriga dokumente allkirjastada Rootsist lahkumata.»

Kohtumisel räägiti ka Euroopa Liidu tulevikust peale Euroopa Parlamendi valimisi. Rootsi ja Eesti on samameelsed liikmesriigid, kellele on oluline takistuste kõrvaldamine Euroopa Liidu ühtse turu toimimiselt ja teenuste vaba liikumise tagamine.

«Eesti on huvitatud Euroopa Liidu konkurentsivõime tugevdamisest ja ühtse digituru arendamisest, et juurde saaks tekkida uued tasuvad töökohad,» ütles peaminister.

Veel oli kõne all olukord Ukrainas ja regiooni julgeolekupoliitika. Nii Rõivas kui Reinfeldt tõdesid, et Eesti ja Rootsi seisukohad Ukraina küsimuses on samad - Putini Venemaa on sekkunud Ukraina siseasjadesse ning Genfi kokkulepet ei ole Venemaa täitma hakanud.

«Selline käitumine ei ole rahvusvahelise õigusega kooskõlas ja pingestab rahvusvahelist olukorda,» märgiti kohtumisel.

Kohtumisel leiti, et Ukraina sündmused on tõstatanud energiajulgeoleku küsimused ning Euroopa Liidu riikide suure sõltuvuse kolmandate riikide energiaressurssidest. Peaminister Rõivas väljendas heameelt, et NordBalt elektriühenduse rajamine Leedu ja Rootsi vahele on käimas. Töösse peaks kaabel minema 2015. aasta lõpul.

«Selle valmimisel on oluline mõju Balti elektriturule. Koos samal ajal valmiva Leedu ja Poola elektrikaabliga vähendab ühendus tunduvalt Leedu ja Läti energiadefitsiiti,» ütles peaminister. «Samuti vähendab see regiooni riikide turgude hinnaerinevusi.»

Rõivas avaldas ka Rootsile tänu toetuse eest meie meeskonna transportimisel Kesk-Aafrikasse, mis asub teele täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles