Tšižov: vastassuunalised gaasitarned ei vabasta Ukrainat Vene gaasist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Tšizov
Vladimir Tšizov Foto: SCANPIX

Vastassuunalised gaasitarned Euroopast Ukrainasse jäävad vaid «sümboolseks otsuseks,» leiab Vene suursaadik Euroopa Liidu juures Vladimir Tšižov.

«Vastassuunalised gaasitarned on tehnilised teostatavad, kuid otsus on sümboolne, sest see ei võimalda Ukrainal loobuda Vene gaasi importimisest. Sellist võimalust ei ole,» ütles Tšižov reedel ajakirjanikele.

Tema sõnul ei puuduta vastassuunalised gaasitarned tähtsamaid naftatorusid, mille kaudu tarnitakse Vene gaasi Euroopasse.

«Ühe toru kaudu on võimatu mõlemas suunas gaasi pumbata. Ühe peamise gaasitoru vastassuunalisele režiimile ümber lülitamine piirab vältimatult gaasitarneid EL-i turgudele. Slovakkia valitsus on sellest teadlik.»

«Slovakkia valitsus on öelnud, et ei kavatse Ukrainale gaasi tarnida läbi transiiditoru, mis rikuks Venemaaga sõlmitud leppeid,» lisas Tšižov.

Tõenäoliselt kasutatakse Ukrainasse gaasi tarnimiseks väiksemaid gaasitorusid, sõnas Vene diplomaat.

«Olen kindel, et vastassuunalised gaasitarned Kiievile ei ole odavamad Vene gaasitarnetest,» lisas ta.

Slovakkia ja Ukraina sõlmisid hiljuti leppe vastassuunalisteks gaasitarneteks. Slovakkia on valmis andma Ukrainale aastas 10 miljardit kuupmeetrit gaasi, mis katab viiendiku Ukraina gaasivajadusest.

Ukraina tarbib aastas 50-55 miljardit kuupmeetrit gaasi, millest pool imporditakse Venemaalt. Kiievi sõnul vajab riik oma tarbimise katteks veelgi rohkem gaasi ning seepärast jätkatakse Bratislavaga kõnelusi gaasi pumpamiseks ka läbi peamise torujuhtme. Slovakkia ja EL-i sõnul ei luba leping Vene Gazpromiga Bratislaval pakkuda Ukrainale gaasi suuremast torujuhtmest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles