Väliseestlane tahab kõigutada proteesiliimi hinda Eesti apteekides

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksamaal elav väliseestlane oli Eestis apteeki minnes niivõrd üllatunud Corega proteesiliimi kõrge hinna üle, et otsustas koos oma sõpradega kohalikku turgu kõigutada ning 50 000 pakendit toodet ise sisse tuua ja omahinnaga maha müüa.

Tarbija24 poole pöördus 59-aastane eestlasest Saksa kodanik Heiko Lehtmets, kes käib viimasel ajal tihti Eestis. Kuigi enamjaolt ostab ta kõik vajaliku Saksamaalt kaasa, läks tal seekord vaja proteesiliimi. Ning üllatus oli suur, kui ta Eesti apteegis selle toote hinda nägi.

Kui Saksamaal saab Corega proteesiliimi mehe sõnul kätte hinnata 2,25-2,35 eurot tuubi eest, siis Eestis maksab sama toode 6 euro ringis. «See tähendab, et Saksamaal on selle ostmiseks vaja töötada 10 minutit. Eestis peab isegi tööl käiv inimene töötama ligi kaks tundi Eesti palka arvestades, et seda osta,» märkis Lehtmets, lisades, et kõrgeim hind, mis tal Eesti apteekidest on antud toote puhul õnnestunud leida, oli 6,15 eurot.

Põhjuseid, miks Eestis on hind nii kõrge, on loomulikult mitmeid. Nende hulgas väike turg ja vahendajate rohkus. «Eestis opereerib GSK läbi hulgimüüjate, mis tähendab, et me ei müü oma tooteid apteekidele ja jaemüügikettidele otse. See, milliseks kujuneb toote lõpphind tarbijale, sõltub apteekidest ja jaemüüjatest. GSK ei saa lõpphinda tarbijatele mõjutada,» märkis Corega tootja GlaxoSmithKline’i Eesti ravimimüügi esindaja Theresa Tarum.

Toote ühe vahendaja Magnum Medical OÜ juhatuse liige Kadi Lainelo ütles, et Corega proteesiliimi toovad Eestis maale lisaks nendele ka teised hulgimüüjad. Kuid toote lõpphinda tarbijale eri riikides võivad tema sõnul mõjutada erinevad asjaolud: kaubatarnega kaasnevad transpordikulud, turu suurus, riigi käibemaksumäär jne.

«Toote tellimiseks ja tarnimiseks suhtleme otse tootjaga, et tagada kauba usaldusväärsus, kaup tarnitakse Poola laost. Müügihinnad apteekides võivad olla väikese erinevusega sõltuvalt piirkonnast, soodsaima hinnaga on Corega maitseta kinnitusliim,» lisas ta.

Lehtmetsa hinnangul on aga hind täiesti põhjendamatult kõrge. «Ma leian, et antud juhul ei ole tegemist isegi mitte äriga, vaid see on sõna otseses mõttes röövimine,» märkis mees. Näiteks olevat ta teada saanud, et üks vahendajatest müüb toodet apteekidele edasi 3,70ga, mis tähendab, et lisab hinnale veel omakorda päris palju juurde.

Nüüd plaanib Lehtmets koos kolme Saksa sõbraga, kel ajalooliselt sidemeid Baltikumiga, kokku panna 100 000 eurot, osta selle eest 50 000 pakendit Coregat, tuua need Eestisse ja siin omahinnaga maha müüa. «Me müüme täpselt selle hinnaga, millega me selle sisse ostame. Me saame oma raha lihtsalt tagasi. Ma vaatan, kas hind jääb samaks või hakkavad need hulgimüügifirmad mõtlema, enne kui nad müüvad seda toodet.

Mees kinnitas, et antud projekti puhul ei teki tal ka transpordikulusid, kuna üks sõber olevat lubanud Corega transportimiseks ka rekka kinni maksta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles