Ott Pärna: Eesti ei tohi nautida taganttõugatava rolli

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Pärna.
Ott Pärna. Foto: Peeter Langovits.

Eesti Arengufondi juhatuse esimees Ott Pärna kirjutab euroblogis, et  Eesti ei saa ega tohi Euroopa Liidus igavesti nautida oma taganttõukamist vajava «uue liikmesriigi» staatust.


Pärna hinnangul on Euroopa Liidu uue majandusarengu strateegia Euroopa 2020 ajastus tuleviku (ümber)mõtestamiseks ideaalne:

Lissaboni strateegia eesmärkide saavutamatajätmine on andnud oma õppetunnid ning globaalne majanduskriis näidanud kätte suurimad murekohad.

Tema sõnul oli Lissaboni strateegia käivitavaks jõuks Euroopa traditsiooniline rivaliteet USA ja Jaapaniga. Tänane globaalse konkurentsi mänguväljak on aga oluliselt kirjum ja näitab ilmekalt, et eduks ei ole kellelgi sünnijärgset õigust, vaid edu tuleb ise välja mängida. See nõuab aga pilgu väljapoole suunamist.

«Ma ühinen Euroopa Liitu pikaajalises strateegias nõustava «tarkade klubi» (mõttekoda, kuhu kuulub muuseas ka Jorma Ollila – O.P.) arvamusega, et kui Euroopa ei suuda ennast kehtestada jõulise globaalse tegijana, on marginaliseerumine ja muutumine Aasia maailmajao lääne-poolsaareks täiesti reaalne stsenaarium,» märgib Pärna.

«Lõpetuseks Eesti poolt vaadates – me ei saa ega tohi Euroopa Liidus igavesti nautida oma taganttõukamist vajava «uue liikmesriigi» staatust, kes on harjunud vaid saama, mitte andma; täitma, mitte algatama ja eest vedama; ontlikult kuulama, mitte vaidlema ja muutma.

Me oleme oma Eestiga aastal 2018 Euroopa Liidu eesistujad. Samal aastal tähistame ka Eesti Vabariigi sajandat sünnipäeva.

Meil on tagumine aeg hakata mõtlema ja tegutsema selles suunas, et meil oleks, mida öelda ja anda sellele suurte väljakutsete ees seisvale majandusühendusele, kuhu me kuulume ja millesse usume – meie Euroopale.»

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles