Euroopa võlahirmud taas investoreid vaevamas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann.

Finantsturgude viimaste päevade optimism on kõikuma löönud ning investorid on hakanud uuesti eurost eemale tõmbuma.


Maaklerite silmis on maailmamajanduse taastumine USA majapidamiste nigelate näitajate valguses kahtlaseks muutunud. FTSE indeks on 0,2 protsenti all ning seega on jõudnud lõpule seitsme päevane võidumarss, mis kokkuvõttes 6,6 protsenti tõusu tõi.

Toorained langevad, dollar ja USA riigivõlakirjad on aga üleval, kuna risk tundub investoritele jälle kergelt vastumeelsena. Investoreid vaevavad peamiselt need kaks asja: eurotsooni finantssüsteemi jätkuvad stressisümptomid ning USA tarbijainfo viimase aja kalduvus pettumusi valmistada.

Tõususpekulandid loodavad, et Hispaania ja Saksa valitsuste lubadus avaldada oma pankate «koormustestide» üksikasjad vallandab trendi, mis kindlustunnet tasapisi kasvatama hakkab.

Hetkel on aga euro taas surve all ja kahenädalane tõus vaibumas. 1,2350 dollari tase jäi kahel korral veenvalt ületamata.

Ja kuna euro on juba kord see nupp, mis fondide viimase aja «riskin-ei riski» lemmikstrateegiat sisse ja välja lülitab, suunab ühisraha käekäik ka edaspidi laiema turu saatust.

Seetõttu võivad riskantsemad varad, eriti aktsiad, pärast viimaste päevade head minekut hapravõitu olukorda sattuda. Depressiivsete sõnumite jada USA majapidamistest jätkub.

Sealne jaemüük, palganumbrid ja eluasemeturg on juba paar nädalat kurvalt kõlanud. Samas ei saa jätta märkimata, et tööstuse olukord on parem.

Eile avaldatud tööstustoodangu raport oli lootustandev. Üldiselt aga mure USA tarbija pärast kasvab. Ja see ei mõju aktsiatele sugugi mitte hästi.


Copyright
The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles