Swedbanki automaatidest saab 5-euroseid 15. jaanuarist

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki logo.
Swedbanki logo. Foto: Scanpix Sweden

Riiklikust üleminekuplaanist lähtuvalt saab paralleelkäibe perioodil  1.-14. jaanuaril Swedbanki pangaautomaatidest 10-, 20- ja 50-euroseid rahatähti.

Alates 15. jaanuarist viib pank automaatidesse ka 5-eurosed.

«Et olla kindlad selles, et niigi keerukal euro ja krooni paralleelkäibe perioodil läheks rahatähtede väljaandmine automaatide võrgus sujuvalt, lisame 5-eurosed mitte sel ajal, vaid kohe pärast paralleelkäibe perioodi,» selgitas Swedbanki europrogrammi koordinaator Hanno Hussar.

Paralleelkäibe ajal vabastab pank kliendid ristkasutustasu maksmisest, kui neil on vajalik kasutada teiste pankade automaate.

«Seega saab klient võtta sularaha teiste pankade automaadist samadel tingimustel nagu kodupanga masinast,» märkis Hussar.

Swedbank on juba teinud mitu testi 5-euroste kasutamisel sularahaautomaatides, mille käigus on ilmnenud nii tõrkeid, kus 5-eurosed ei väljunud masinast korrektselt kui ka hästi sujunud tehinguid.

Täpsem kokkuvõte testidest tehakse suve lõpuks.

Teistes euroala riikides sularahaautomaadid enamasti 5-euroseid ei väljasta.

Paljud euroala riikide pangad võtsid alguses 5-eurosed rahatähed kasutusele, kuid loobusid neist hiljem, sest see vähendas automaatide töökindlust ning põhjustas klientide rahulolematust.

Globaalselt makse- ja pangandusvõimalusi kaardistava PacNet Services portaali andmetel väljastavad euroala riigid sularahaautomaatidest minimaalselt järgnevaid nominaale: Austria, Belgia, Kreeka, Itaalia, Luksemburg 20 eurot; Saksamaa, iirimaa, Malta, Holland, Hispaania ja Küpros 10 Eurot; Portugal 5 eurot.

Prantsusmaal on olenevalt masinast võimalik välja võtta minimaalselt 10 või 20 eurot

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles