Ajaleht: LNG-terminal ehitatakse Soome

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorustik
Gaasitorustik Foto: SCANPIX

Vaidlused LNG-gaasiterminali asukoha ümber lahenevad tõenäoliselt Soome kasuks, kirjutab Iltalehti võrguväljaanne.

Soomes sel nädalal viibinud Euroopa Komisjoni energeetikavoliniku kabinetiülemal Michael Hageril oli soomlastele häid uudiseid, sest pikaajaline tüli veeldatud gaasi (LNG) terminali asukoha üle on lahenemas Soome kasuks.

Hageri sõnul tõstis Ukraina kriis terminali küsimuse senisest teravamalt esile. «Terminal on üks neist asjaoludest, millega saab leevendada hinnasurvet ja parandada Baltimaade positsiooni läbirääkimistel (Venemaa suhtes).»

Balti riigid peavad mõistma omavahelise solidaarsuse tähtsust. Hager ongi oma sõnul märganud üha rohkem viiteid suurenenud koostööhuvist ja –valmidusest.

Soome ja Eesti on pikalt murdnud piike LNG-terminali asukoha üle, et kas see tuleb Inkoosse või Paldiskisse. Olukord pingestus ja riigid pöördusid veebruaris lahenduse saamiseks Euroopa Komisjoni poole.

Loomulikult tahavad riigid saada võimlikult suure osa ligi 500 miljoni euro suurusest investeeringust. Hager usub lahenduse leidmise võimalikkusse.

«Mais hakkame olukorda vaagima. Täiesti võimalik, et asi jõuab siis ka lahenduseni,» lisas ta.

«Kas see tähendab, et terminal ehitatakse just Soome?» küsis Iltalehti ajakirjanik Timo Hakkarainen Hagerilt.

«Soome saaks suure terminali ja ühendustoru Balticconnector (Inkoost Paldiskisse), Eesti aga mahuti või väikse terminali,» lubas Hager.

Vaidlustes on olnud mängus nii palju mõjuvõimu, et Eestit ei või päris tühjade kätega jätta. Hager on veendunud, et pärast valmimist vähendab uus LNG-terminal gaasi hinnasurvet eelkõige Baltimaades. «See ühendaks Balti riigid senisest paremini ülejäänud Euroopaga,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles