Kuidas valmistada booli?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Bool on dekoratiivne ja värskendav segujook, mida serveeritakse suurest anumast. Bool võib olla alkoholisisaldusega või ka alkoholivaba ja koosviibimisel sobib pakkuda korraga nii üht kui ka teist, kirjutab Kaubamaja ajakiri Hooaeg.
 

Boolil on tohutult variatsioone – selle põhikomponendina kasutatakse veine või mahlu, maitse tugevdamiseks lisatakse kanget alkoholi ja kihisevaks muutmiseks süsihappegaasiga jooki. Põnevust, maitset ja värvi annavad puuviljad ja marjad, mis võivad olla värsked või külmutatud.

Joogile võib jahutamiseks lisada jääkuubikuid – eriti vahva, kui jää on valmistatud marja- või puuviljamahlast –, sest aeglaselt sulav mahl hoiab booli pikemat aega jahedana.

Koostisosade kokkusegamisel mingeid rusikareegleid ei ole, koguse arvestamisel võib lähtuda järgmistest vahekordadest. Näiteks 4–5 liitri 8–9-protsendilise alkoholisisaldusega booli valmistamiseks kulub 0,5 liitrit kanget alkoholi, 0,5 liitrit likööri, 0,75 liitrit veini või vahuveini ja 2–3 liitrit gaseeritud jooki.

Iga asi omal ajal

Alkoholibooli tuleks hakata valmistama paar tundi enne tarvitamist. Komponentide lisamise järjekorraks soovitatakse kõigepealt valada anumasse tsitrusemahlad, lisada kange alkohol (näiteks džinn, rumm) ja/või tugevamaitselist likööri. Veini kasutamisel lisatakse seejärel segule vein.

Siis lisatakse suhkrus või kanges alkoholis laagerdunud puuviljad, segatakse jook läbi ning jäetakse vähemalt tunniks külmikusse maitsestuma. Enne serveerimist valatakse boolipõhi ümber boolinõusse, mille põhjas on jää, ja lisatakse kas šampanja, vahuvein, limonaad või mineraalvesi.

Booli võib kaunistada lillede ja maitsetaimedega. Tähtis on, et bool püsiks külmana.


Jook kausis


Sõprade ja pereringis sobivad boolianumateks suurepäraselt kõik läbipaistvast materjalist ja küllaldaselt suured anumad: laia suuavaga klaaskannud, kausid, purgid ja suured, paksust klaasist vaasid.

Lisaks joogiklaasidele või läbipaistvast materjalist kruusidele ja pikavarrelistele lusikatele kulub marjaks ära tõhus kulp, millega jäätükke ja puuvilju-marju klaasi ammutada. Kindlasti tuleks hoolt kanda, et alkoholiga ja alkoholivaba bool eristuksid üksteisest nii lõhna, maitse kui ka värvuse poolest. 


Kui koosviibimine on pidulik, võiks kasutada spetsiaalset boolikaussi ja mahukamaid veiniklaase. Serveerimisel tõstetakse igasse klaasi ka puuviljatükikesi, mille söömiseks antakse juurde kokteilitikk või -kahvel. Esimese booli serveerib tavaliselt pererahvas, järgmiste eest hoolitsevad külalised ise. 


Boolis põhiliselt kasutatavad koostisosad
:

*puuvilja- või marjasiirupid ja mahlad
*vein ja liköör - maitse ja värvi andmiseks
*kange alkohol maitse tugevdamiseks

*(mahlast valmistatud) jää

*gaseeritud pudelivesi, karastusjook
*šampanja või vahuvein
*siider

*värsked või külmutatud marjad ja puuviljatükid



Booli segamise üldtarkusi
:

*bool ei tohiks sisaldada liiga palju alkoholi

*liiga paljude eri maitsete kokkusegamine ei anna head lõpptulemust

*koostisosad peaks panema külma eelmisel päeval

*ette tuleb valmistada küllaldaselt toidujääd mahlast või pudeliveest (või osta poest valmisjääd)

*puuviljade ega marjadega ei maksa liialdada

*pohlad, sõstrad ja jõhvikad sobivad külmutatult, maasikad-vaarikad on parimad värskelt
*tükeldatud ja viilutatud marjadel või puuviljadel võib lasta paar tund likööris või mõnes kangemas alkoholis seista
*väiksemad marjad ja puuviljad pannakse booli sisse tervena
*nektariinidelt ja virsikutelt tuleb eemaldada kivid ning lõigata need tükkideks või ratasteks, tähtviljad ja kurk viilutatakse
*suuremad puuviljad lõigata umbes poole sentimeetri paksusteks viiludeks ja lõigata neist näiteks lusika või piparkoogivormide abil välja pallid, rattad, südamed, lilled, poolkuud jms
*kõige lõpuks puistatakse garneeringuks mõeldud melissi- või piparmündilehed, sidruni-, laimi- või apelsinikoorespiraalid, allesjäänud viilutatud puuviljad ja terved marjad
*õhkõhukeseks viilutatud värske kurk, kurgirohu-, nelgi- ning kressiõied sobivad boolile elegantsi andmiseks.

Mõned booliretseptid kodus katsetamiseks


Alkoholita marjabool


*1 l jõhvika-, mustasõstra- või pohlamahla

*2 l Sprite’i 
jäätükke

*mahlaga sobivaid külmutatud marju

*väikseid melissi- või mündilehti


Pidulik šampanjabool

*2 pudelit vahuveini või šampanjat
*100 ml šerrit
*100 ml brändit
*50 ml Cointreau’d
*4 tl mett
*värskeid ananassi- ja apelsinitükke
*jääd

Mahe veinibool

*2 pudelit jahutatud valget veini
*100 ml šerrit
*2 l gaseeritud vett
*rohkelt ananassitükke
*apelsinikoore ribasid
*jääd

Suvebool

*0,5 l mangomahla
*0,5 l sidrunimahla
*100 ml džinni
*1 pudel vahuveini
*maasikaid
*kiivisid
*sidrun
*jääd
*melissilehti

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles