Kuidas saada lahti edasilükkamise kombest?

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Entrepreneur.com kirjutab lihtsast reeglist, mis aitab oluliste asjadega tegelemise edasilükkamisest võitu saada ning samal ajal juurutada häid harjumusi.

Seda strateegiat võib nimetada kahe minuti reegliks – eesmärgiks on teha oluliste asjadega tegelemisega alustamine lihtsamaks. Enamik ülesandeid, mille tegemist me igapäevaelus muudkui edasi lükkame, pole tegelikult keerulised – meil on vajalikud teadmised ja oskused, et need täide viia, kuid me kipume nendega alustamist ühel või teisel põhjusel lihtsalt edasi lükkama.

Kahe minuti reegel aitab laiskusest ja edasilükkamisest võitu saada, tehes tegutsemise alustamise ülilihtsaks.

1.  Kui see võtab aega vähem kui kaks minutit, tee seda kohe

See reegel on pärit David Alleni bestsellerist Getting Things Done.

See on üllatav, kui palju me lükkame edasi asju, mis saaks tegelikult tehtud kahe minutiga või isegi lühema ajaga. Näiteks nõude pesemine kohe pärast söömist, pesu asetamine pesumasinasse, prügi väljaviimine, laua koristamine, e-maili saatmine jne. Kui ülesande täitmine võtab aega vähem kui kaks minutit, tee seda kohe ja ära lükka edasi.

2. Kui tahad juurutada uut harjumust, peaks alustamine võtma aega vähem kui kaks minutit

Kas kõiki su eesmärke saab täita vähem kui kahe minutiga? Ilmselgelt mitte. Kuid iga eesmärgi täitmist saab alustada kahe minuti või lühema ajaga. Ning see ongi selle reegli eesmärk. See võib tunduda liiga lihtlabane, kui jutt käib suurtest elueesmärkidest, kuid see töötab ühel lihtsal põhjusel: füüsikaseadused.

Elu füüsikaseadused

Nagu meile õpetas Isaac Newton – liikumatud objektid kipuvad jääma liikumatuks ja liikuvad objektid liikuvaks. See kehtib inimeste kohta sama palju kui langevate õunte kohta.

Kahe minuti reegel töötab suurte eesmärkide puhul sama hästi kui väikeste puhul pelgalt inertsi tõttu. Kui sa hakkad midagi tegema, on seda oluliselt lihtsam jätkata. Kõik head asjad juhtuvad siis, kui sa teed nendega algust.

Tahad paremini kirjutada? Kirjuta vaid üks lause (2 minuti reegel) ja võid tihtipeale leida end kirjutamas terve tunni jagu.

Tahad toituda tervislikumalt? Söö vaid üks puuvili (2 minuti reegel) ja võid saada inspiratsiooni tervisliku salati valmistamiseks.

Tahad hakata regulaarselt lugema? Loe uue raamatu esimest lehekülge (2 minuti reegel) ja enne kui oled  tähelegi pannud, oled läbi lugenud kolm esimest peatükki.

Tahad käia kolm korda nädalas jooksmas? Pane jooksutossud jalga ja aja end igal esmaspäeval, kolmapäeval ja reedel koduuksest välja (2 minuti reegel) – edasine tuleb juba märksa kergemalt.

Igasuguse harjumuse kujundamisel on kõige olulisemaks osaks alustamine – mitte vaid esmakordne alustamine, vaid iga kord. Küsimus pole mitte soorituses, vaid järjepidevuses. Alustamine on sageli palju olulisem kui õnnestumine. Eriti kehtib see millegi uuega alustamise puhul, sest soorituse parandamiseks on sul ka hiljem palju aega.

Kahe minuti reegli puhul ei räägi me tulemustest, mis sa saavutad, vaid pigem protsessist – sellest, et sa tegelikult ka midagi teed. See töötab eriti  hästi inimeste peal, kes usuvad, et süsteem on tähtsam kui eesmärk. Sa keskendud tegutsemisele ning lased asjadel sealt edasi areneda.

Mitte keegi ei saa garanteerida, et kahe minuti reegel sinu peal töötab. Küll aga saab garanteerida, et seda ei juhtu, kui sa isegi ei proovi.

Mida saaksid sa kohe praegu teha, mis võtaks sul alla kahe minuti aega? Tee seda nüüd!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles