Meeldetuletused rattahooaja alguseks

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgratas.
Jalgratas. Foto: Panther Media / Scanpix

Ainuüksi möödunud nädala esmaspäeval sai kolm mootorratturit ja kaks jalgratturit liikluses viga, mistõttu tuletab ERGO kindlustus meelde, kuidas turvaliselt teel püsida.

Soojad ilmad on teedele-tänavatele toonud palju jalg- ja mootorrattureid. ERGO kahjukäsitluse osakonna juhataja Caterina Lepvalts tuletab meelde põhitõed, et rattahooaeg saaks turvaliselt alata. «Kaherattaliste hooaja algus on liikluses alati pingeline aeg. Põhilisi ohutusreegleid jälgides on võimalik halvim ära hoida,» ütles Lepvalts.

Autojuht, märka ratturit!

Talvekuudel tänavatelt kadunud jalg- ja mootorratturid on liikluses tagasi ja vajavad teel ruumi. Kuna üksteisega taas harjumine võtab aega, tuleks lähinädalatel olla eriti tähelepanelik.

Jalgratas lukku!

Lukustamata ratas on vargale kerge saak. Hangi endale korralik lukk ja kinnita ratas alati läbi raami rattahoidja või posti külge. Kõige kindlamad on täismetallist U-lukud, trossluku vajutab kurikael tangidega hetkega pooleks. Kui sõidad väga kalli rattaga, on targem seda kauaks tänavale üldse mitte jätta.

Maanteele alati kiivriga!

Kui linnas liigeldes peab kiivrit kandma alla 16aastane rattur, siis maanteele, kus ka ratturi enda kiirus on suur, ei tohiks kindlasti kiivrita minna.

Ole nähtav!

Jalgrattal peavad olema ees valge, taga punane ning külgedel kollased helkurid ja pimedas või halva nähtavusega põlema ees valge ja taga punane tuli. Ära alahinda seda, kui raske on autojuhil tihti tumedates riietes ja kiiresti liikuvat ratturit märgata. Petlik tunne, et teised näevad sind sama hästi kui sina neid, on kerge tekkima. Ära unusta, et linnas liikudes on esituld eelkõige vaja selleks, et sind nähtavaks teha. Päris pimedas võib latern päästa sind sukeldumast ohtlikku tänavaauku. Enda nähtavaks tegemiseks on hea ka helkurvest, eriti maanteel, kus autojuhi reageerimisaeg on väga lühike.

Kindlusta seljatagune!

Isegi kui teed kõik õigesti, ei saa õnnetusse sattumist välistada ja autoga kokkupõrkel on jalgrattur paraku alati nõrgem pool. Kui peaksid vajama pikemat ravi, katab vastav õnnetusjuhtumikindlustus vajadusel täiendavad ravikulud ja korvab saamata jäänud tulu töövõimetuslehel oldud aja eest. Halvimal juhul tagab elukindlustus, et sinu surma korral ei jää su lähedased sissetulekuta.

Tunne liikluseeskirja!

Olles osa liiklusest, peab ka jalgrattur teadma, mis reeglite järgi mäng käib. Lisaks sellele, et sarnaselt autoga võib sadulasse istuda vaid kainena, annab liikluseeskiri veel rea korraldusi. Kus täpselt võib sõita? Kuidas teed ületada? Kuidas sooritada pöördeid? Vastused kõigile neile küsimustele saab Maanteeameti vihikust «Jalgratturi meelespea», mida saab internetis vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles