Lihavõttepühadega saabub munamüügi kõrgaeg, mil tarbitakse tavalisest kuni kolm korda rohkem mune. Talleggi kinnitusel jagub mune siiski kõigile.
Tallegg: munapuudust pole sel aastal põhjust karta
«Valge kanamuna eelistamine kerkib teravalt esile ainult lihavõttepühade paiku, ülejäänud osa aastast tarbijate käitumises üldiselt värvi eelistust ei ilmne,»rääkis Talleggi turundusjuhi Triin Kõrgmaa.
Kuna kanad munevad ikka endises tempos, saavutatakse lisamüük Eestis läbi ekspordi vähendamise ja laovarude kogumise pühade ajaks. Siiski tehakse pühademunade jaotus tavapäraselt ära juba detsembris, et tagada kõikidele jaekettidele soovitud kogused.
«Fakt on see, et valged kanad munevad valgeid ning pruunid kanad pruune mune. Samas ei mõjuta munakoore värvus ega muna suurus sisu toiteväärtuslikke omadusi. Valged munad moodustavad Talleggi toodangust ca 50% ning seda suhet pole plaanis oluliselt muuta,» selgitas Kõrgmaa.
Näpunäiteid muna õigesti keetmiseks:
• Enne munade keema panemist tõsta munakarp tund aega varem külmkapist välja.
• Aseta munad keevasse vette nii, et munad oleksid täielikult veega kaetud, kuid peameeles, et vesi ei tohi täisvõimsusel keeda. Et munakoor ei puruneks keetmise ajal, võib lisada vette pisut soola või äädikat.
• 3 minuti muna- hüübinud munavalge, kuid vedel munakollane.
• 5 minuti muna- hüübinud munavalge ja poolvedel munakollane.
• 10 minuti muna- kõva muna.
Huvitavaid fakte munadest:
• Kanal läheb ühe muna valmissaamiseks aega 24 kuni 26 tundi. Pool tundi pärast munemist hakkab ta jälle uue tootmisega otsast peale.
• Munarebu vitamiinisisaldus on võrreldes teiste loomsete toitainetega üks suuremaid, sisaldades kõiki eluks vajalikke vitamiine
• Muna vananeb toatemperatuuril ühe päevaga rohkem kui külmetuskapis terve nädalaga.
• Toore ja keedetud muna eristamiseks pannakse muna laual pöörlema. Toores muna teeb umbes 1-2 pööret ja jääb seisma, kuid keedetud muna pöörleb pikemalt.
• Muna läheb lihtsamini vahtu, kui lisada veidi sidrunimahla.