Miljonid Androidi-seadmed on Heartbleedi kaudu haavatavad

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Android. Katkine.
Android. Katkine. Foto: Ekraanitõmmis

Eelmisel nädalal avastatud ja ajaloo suurimaks turvaauguks nimetatud Heartbleed mõjutab lisaks serveritele ka Google’i operatsioonisüsteemi kasutavaid mobiilseid seadmeid nagu telefonid ja tahvelarvutid.

Google teatas 9. aprillil ilmutatud blogipostituses, et Androidi-seadmed on Heartbleedi vastu immuunsed, aga lisas, et erandi moodustab operatsioonisüsteemi versioon järjenumbriga 4.1.1., teatab Bloomberg.

Turvauuringud tõestavad, et seda versiooni jooksutavad endiselt miljonid nutiseadmed kogu maailmas. Google’i statistika järgi on lausa 34 protsendil kõigist Androidest mõni 4.1 versioon. Kogu maailmas on aktiveeritud 900 mijonit Androidi seadet ning neist 10 protsenti ähvardab rünnak Heartbleedi kaudu.

Kui OpenSSli turvaviga eelmisel nädalal avalikuks tuli, tõttasid serveriomanikud kohe oma tarkvara paikama. Androididega on lugu keerulisem. Paljud telefonitootjad, sealhulgas turuliider Samsung, ei paku enam vanematele mudelitele tarkvarauuendusi, kuid need telefonid on endiselt töökorras ja kasutusel. Google on tänaseks päevaks operatsioonisüsteemi turvapaiga küll välja lasknud, aga vaid telefonide valmistajad saavad selle põhjal oma toodetele turvalise versiooni tarkvarast välja lasta.

Selleks, et teada saada, milline operatsioonisüsteemi versioon teie Androidi-seadmel jookseb, valige menüüst Seaded > Teave seadme kohta.

Eelmisel nädalal teatas Microsoft, et Windowsi ja Windows Phone’i telefone Heartbleed ei ähvarda. Apple jättis selleteemalisele küsimusele vastamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles