Mobiilioperaatorid: aasta lõpuks 100 000 4G kasutajat

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Aasta teine pool tuleb mobiili­operaatoritele põnev aeg – suve keskpaigaks on Tele2 viimase teenusepakkujana katnud pea kogu Eesti oma 4G-võrguga ning hakkab sarnaselt konkurentidega pakkuma neljanda põlvkonna mobiilsidet ka nutitelefonidele.

Tarbijatele tähendab see suuremat valikuvõimalust ning kuna 4G-toega nutitelefonid koguvad operaatorite kinnitusel uute seadmete ostjate seas üha rohkem populaarsust, peaks aasta lõpuks 4G-võrgu kasutajate arv Eestis lähenema 100 000-le.

Konkurentsiameti andmetel pakkusid EMT, Tele2 ja Elisa eelmise aasta neljandas kvartalis mobiilse andmeside pakette kokku 654 442 lõppkasutajale, 4G moodustas sellest vaid 11 protsenti ehk kokku oli neljanda põlvkonna mobiilsidel 71 221 kasutajat.

«See näitab, et inimesed mobiilset internetti ikka kasutavad, aga kõige uuema peale veel hammas ei hakka,» kommenteeris Tele2 tootejuht Kristjan Viilmann.

«Peamine põhjus, miks 4G-plahvatust pole toimunud, on seadmete kättesaadavus. Kui praegu on üldse nutitelefon vaid 40 protsendil eestlastest, siis sellest 4Gd näiteks toetab murdosa seadmeid. Kui Rootsis on enim ostetud telefon iPhone, siis Eestis oli märtsis selleks hoopis kõige odavam nuppudega Samsung E1200, mis toetab ainult 2Gd,» lisas ta.

EMT andmeside- ja sisuteenuste osakonna juhataja Ando Meentalo nägi 4G-hüppe ühe suure takistajana seadmete väljavahetamise aeglust. «Seadmete ost ei ole üldjuhul emotsiooniost, sest need on üsna kallid. Kuna viimastel aastatel on paljud kasutajad ostnud esmase, valdavalt 3G-nutitelefoni juba ära, siis järgmise ostuni jõudmisega läheb natuke aega. Samas paranes 4G-nutitelefonide valik 2013. aasta jooksul tunduvalt, telefonid odavnesid ning praegu on 46 protsenti EMT nutitelefonide müügist juba 4G-toega,» rääkis Meentalo lootusrikkalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles