Putin hoiatas Euroopat gaasikatkestuse eest

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin oma Novo-Ogarjovo residentsis.
Vene president Vladimir Putin oma Novo-Ogarjovo residentsis. Foto: SCANPIX

Vladimir Putin hoiatas, et Venemaa on valmis peatama gaasitarned Ukrainale, kui Kiievi maksmata arvete osas otsekohe midagi ette ei võta. Katkestuse korral langeksid löögi alla Gazpromi kliendid Euroopas.

Venemaa president rõhutas Euroopa liidritele läkitatud kirjas, et riigifirmal Gazprom on lepinguline õigus sundida Ukrainat maksma gaasi eest ette, vahendab Financial Times.
Putin lisas, et Gazprom «katkestab täielikult või osaliselt gaasitarned», kui maksete osas veel tõrkeid peaks tekkima.

Kirja näol on tegemist esimese selgesõnalise ähvardusega Ukraina gaasitarnete osas, mis on võtmeliseks transiidikoridoriks 15 protsendile Euroopas tarbitavast gaasist.
Putini kirja said 18 Euroopa riigi liidrid, mis saavad Vene gaasi Ukraina kaudu.

Putin nentis oma läkituses, et Ukraina majandushädades on süüdi Euroopa, mitte Venemaa – Kiievi on muutnud maksevõimetuks kaubavahetuse tasakaalu puudumise tõttu ELi liikmesriikidega.

Kontrastiks sellele on Venemaa aga toetanud Ukrainat soodsa gaasiga «Ukraina iseseisvumise hetkest alates». Nii on Venemaa Putini hinnangul toetanud Ukraina majandust viimase nelja aasta jooksul 35 miljardi dollariga. Seda siis kärbitud gaasihindade ja tasumata trahvide näol.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles