Politseiamet kinnitas Sevastopoli linnapea varade külmutamist

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimmi peaminister Sergei Aksjonov, Venemaa president Vladimir Putin ja Sevastoopoli linnapea Aleksei Tšalõi õnnitlevad poolsaare Venemaa koosseisu tõstmise puhul Kremlis üksteist.
Krimmi peaminister Sergei Aksjonov, Venemaa president Vladimir Putin ja Sevastoopoli linnapea Aleksei Tšalõi õnnitlevad poolsaare Venemaa koosseisu tõstmise puhul Kremlis üksteist. Foto: Reuters

Ukraina-vastase agressiooni aktivistile, Sevastopoli linnapeale Eestis kuuluva elektroonikafirma töötajad ei soovi oma tegevuse külmutamist kommenteerida.

«Me ei taha sellel teemal midagi öelda, sest võime nii kahjustada nii ettevõtete tegevust kui ka meie endi töökohti,» ütles Postimehele Tallinnas tegutseva elektroonikafirma Tavrida anonüümsust soovinud juhtivtöötaja.

Eesti külmutas Sevastopoli linnapeaks tõusnud Aleksei Tšalõile kuuluvate AS Tavrida Electric Export ja Tavrida Electric Holding AGga seotud varad, kinnitas politseiamet.

Samas vältisid ametnikud üksikasjade avaldamist.

«Rahvusvaheliste finantssanktsioonide rakendamise aluseks on Euroopa Liidu Nõukogu vastav määrus, mis on kõikide liikmesriikide isikutele otsekohalduv. See tähendab, et kõik isikud oma tegevuses peavad vajadusel külmutama määruses märgitud ja nende kontrolli all olevate isikute varasid,» selgitas politsei pressiteenistus. «Saame kinnitada, et Eestis on rakendatud varade ja majandusressursside külmutamist kahe Aleksei Tšalõi kontrolli all oleva ettevõtte suhtes.»

Kui veel mitu päeva pärast Ukraina hõivamist korraldanud aktivistidele Euroopa Nõukogu  sanktsioonide kehtestamist töötas Tavrida ilma takistusteta edasi, siis nüüd on vähemalt Eestis asjad väidetavalt muutunud. Reaalsete sammudeni tema Euroopas asuvate äride sanktsioneerimisel on jõudnud ainult Eesti, rääkis Tšalõi esmaspäeval Wall Street Journalile.

Tšalõile kuuluv Tavrida Electric Export müüb Tallinnas tööstuselektroonikat, palgal on 60 inimest. Tšalõi sõnul on see äri aga hetkel külmutatud, samas kui teiste Euroopa Liidu riikide poolt ei ole järgnenud mitte mingisuguseid takistusi tavapärase äri ajamisel ning Krimmi anneksiooni karmilt hukka mõistnud USAs loodab ettevõte lähitulevikus hakata lausa laienema.

2003. aastal asutatud Tavrida Electric Export kuulub Musta mere äärsest Tööstusdisaini Instituudist välja kasvanud Tavrida Electric Tööstusgrupile, tegeledes regionaalmüügiga, turustamisega ja valmistoodangu kokkupanemisega. Ettevõtte sihtturud asuvad Ida-Euroopas, Kesk-Idas, Usbekistanis, Mongoolias ja Vietnamis. Ettevõtte kontorid asuvad Tallinnas, Vilniuses, Moskvas ja Kairos. Alates  1967. aastast tegeles ettevõtte eelkäija  allveelaevastiku seadmetes kasutatava vaakumtehnika uuringutes ja väljatöötamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles