Sarkozy ähvardas ajalehte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Prantsuse ajalehe Le Monde’i palavikulised lisakapitali otsingud võtsid dramaatilise pöörde. Nagu selgus, astus kolme asjast huvitatud ärimehe vastu välja president Nicolas Sarkozy isiklikult.


Prantsuse ajalehe Le Monde’i palavikulised lisakapitali otsingud võtsid dramaatilise pöörde. Nagu selgus, astus kolme asjast huvitatud ärimehe vastu välja president Nicolas Sarkozy isiklikult.

Sarkozy kutsus raskustes ajalehe peatoimetaja Eric Fottorino Elysée paleesse, et teha talle selgeks: president on selle vastu, et Lazardi pankur Mathieu Pigasse, endine Yves Saint Laurenti äripartner Pierre Bergé ja telekomi-miljardär Xavier Niel lehe üle võtavad.

Fottorino ütles hiljem kolleegidele, et president ähvardas võtta tagasi Le Monde’i trükikoja kaasajastamiseks mõeldud riigiraha, kui leht nendele meestele peaks minema. Kolmik on väljendanud valmisolekut investeerida ajalehte kuni 100 miljonit eurot.

Kui ost ära peaks jääma, võib leht juba juulikuuks sularahast tühjaks joosta. Rohkem pakkumisi hetkel laual ei ole.

Fottorino ütles, et Sarkozy sekkumisest ei maksa suurt numbrit teha: «Alates 1944. aastast (mil Le Monde Charles de Gaulle’i käsul asutati) pole poliitilistest huvidest iial puudu olnud. Võimud tunnevad meedia vastu ikka huvi, ega see kunagi muutu.»

Samas on presidendi sekkumine pannud paljusid muretsema, kas poliitika tasahilju mitte meedia üle kontrolli ei ole haaramas. Nii Le Figaro, Les Echos kui Le Journal du Dimanche kuuluvad kõik presidendi sõpradele.

Le Monde’i ostuga läheb samas igal juhul kaotsi ajakirjanike enamusosalus, mis neile seni raudkindla sõltumatuse on taganud.

Niel, üks Prantsusmaa rikkamaid inimesi, on osanik Sarkozy-vastases uuriva ajakirjanduse veebikeskkonnas nimega Mediapart. Prantsuse ärieliidi klubisse ta ei kuulu.

Pigasse on IMFi tegevdirektori Dominique Stauss-Kahni endine nõunik. Stauss-Kanh on üks Sarkozy potentsiaalseid rivaale 2012. aasta presidendivalimistel. Bergé on pikemat aega toetanud Ségolène Royali, kes aastal 2007. samuti presidendiks pürgis ja võib ka uuesti kandideerida.

Kuigi Pigasse, Bergé ja Niel kinnitavad, et neil poliitilised tagamõtted puuduvad ja leht jääb sõltumatuks, valmistavad nende kontaktid ja ärihuvid siiski Le Monde’i ajakirjanikele peavalu. Aga ajalehel hakkavad võimalused otsa lõppema.

Oma pakkumist tahaks teha ajakirja Le Nouvel Observateur omanik Claude Perdriel, kuid ta ei ole endale veel partnerit leidnud. Osaleda sooviks ka Hispaania meediagrupp Prisa, kuid neil oleks vaja oodata septembrini. See aga oleks olemasolevate investorite jaoks aga ilmselt liiga hilja.



Copyright
The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles