Saksamaa hoiatab: eelarvedistsipliin on jätkuvalt tähtis

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble. Foto: Sebastian Kahnert/AFP

Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble tõstis eile esile Saksamaa edusamme eelarvepuudujäägi vähendamisel ning hoiatas teisi Euroopa maid riigirahanduse remondi poolelijätmise eest.

Schäuble noomitus kõlas kõigest päev pärast seda, kui tal käis Berliinis külas uus Prantsuse ametivend Michel Sapin.

Nagu kirjutab Wall Street Journal, hoidus Schäuble siiski Prantsusmaad nimepidi nimetamast.
Teatavasti kasvas Prantsusmaa eelarvepuudujääk mullu juba 4,3 protsendini sisemajanduse kogutoodangust (SKT) ning Pariis palub endale järjepidevalt asjade kordaajamiseks ajapikendust – majanduskasvu huvides.

Schäuble rõhutas, et jätkusuutliku kasvu kindlustamiseks peavad eelkõige olema korras riigi rahaasjad.

«Tihti toimub arutelusid selle üle, kas on mingeid alternatiive tugevale eelarvepoliitikale ja jätkusuutlikule majanduspoliitikale,» ütles Schäuble. «See on nonsenss.»

«Me ei taha olla klassi priimus, aga meie meelest poleks paha, kui Euroopa riigid jääksid reeglite juurde, mille nad ise endale on kehtestanud. Me ei oota teistelt midagi mida me ise ei tee.»
Berliin näeb endale ette tasakaalus eelarvet nii käesolevaks, järgmiseks kui ületulevaks aastaks. 2017. ja 2018. aastateks on plaanitud 0,5-protsendiline eelarveülejääk.

Schäuble selgitas ühtlasi, et kuna Saksamaa elanikkond vananeb tempokalt, on riigi võlakoorma vähendamine eluliselt tähtis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles