Automüüjad: riik ei ole käibemaksuseaduse muudatusteks valmis

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arno Sillat
Arno Sillat Foto: Erakogu

Täna kogunevad huvigrupid taas arutama käibemaksuseaduse muudatusi, automüüjate liidu esimehe Arno Sillati hinnangul ei ole riigil praegu tegelikult valmisolekut käibemaksuseaduse muutumiseks.

Sillati sõnul on kirjeldanud ära 11 võimaliku pettuskeemi, millega käibemaksust mööda minna ning paljude nende skeemide kinni püüdmin ei ole Eesti riigile praegu võimete kohane.

«Tegelikult oleks lisaks käibemaksuseaduse muutmisele veel teisegi seadusakte muuta. Peab olema riiklik regulatsioon, mis vähendab skeemitamise baasi,» kommenteeris Sillat Postimehele.

Käibemaksuseaduse muutuste jõustumisel ilmselt ei jätkuks Sillati sõnul maksuametil lihtsalt jõudu. «Kuidas seadust korrektselt täita – sellel ei suudetud vastata sügisel ja ei suudeta vastata ka praegu,» märkis Sillat.

Pluss ei ole Sillati hinnangul ka plaan jõustada seadus aasta keskpaigas.

Eesti väikeste ja keskmiste ettevõtjate esindusorganisatsioon EVEA kutsus tänaseks kokku huvigruppide esindajad, et taas arutada käibemaksuseaduse muudatusi.

Ka möödunud aasta detsembris arutasid esindusorganisatsioonid ühiselt rahandusministeeriumi poolt eelnõusid, mille kohaselt oleks pidanud ettevõtjad hakkama esitama 1000 euroste ostu ning müügiarvete kohta andmeid otse maksuhaldurile ning autodega seotud sisendilt sisendkäibemaksu mahaarvamist oleks piiratud 50 protsendiga.

Mullu võeti käibemaksu seaduse muutmise eelnõu menetlusest, sest see tekitas huvigruppides meelepaha, kuid nüüd on see oluliselt muutmata taas päevakavas. Endiselt on plaanis arvestada käibemaksutagastusest maha 50 protsenti sisendkäibemaksust. Natuke leevendust toob see, et enam ei kehti 2000-eurone piirmäär.

Koalitsioonipartnerid on ka 1000-euroste arvete eelnõu otse koalitsioonilepingusse sisse kirjutanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles