Euroopa Keskpank peaks rahatrükiks kulutama vähemalt triljon eurot

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi. Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpank peaks inflatsiooni kiirendamiseks viiendiku protsendipunkti võrra kulutama võlakirjade ostmiseks triljon eurot, kirjutab Financial Times.

Tegemist on hinnanguga, millest esimesena kirjutas Saksamaa ajaleht Frankfurter Allgemeine Zeitung ning mida kinnitas Briti majanduslehele asjaga kursis olev allikas. Hinnang, mis on vaid üks rahapoliitika lõdvendamise (QE) ehk lihtsustatult rahatrüki variante, mida keskpank kaalub, näitab, et aasta jooksul eurovõlakirjade ostmine ühe triljoni väärtuses ehk 80 miljardi euro eest kuus, kiirendab inflatsiooni 2016. aastaks 0,2 kuni 0,8 protsendipunkti võrra.

Asjaga kursis olev allikas ütles majanduslehele, et keskpanga juhatusele ning nõukogu liikmetele on esitatud mitu varianti.

Võlakirjade suuremahulist ostmist ehk nn rahatrükki on kasutanud laialdaselt nii USA kui ka Ühendkuningriigi keskpangad.

Franfurters Allgemainele ütles keskpanga siseallikas küsimus on ka selles, et kas Euroopa Euroopa võlakirjaturg on võlakirjade massiivseks ostuks piisavalt suur.

Euroopa Keskpanga president Mario Draghi rääkis võimalikust võlakirjade ostmisest eelmisel neljapäeval toimunud pressikonverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles