Soome ekspert soovitab Eestil ametnike armeed kahandada

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti, Soome ja Euroopa Liidu lipud.
Eesti, Soome ja Euroopa Liidu lipud. Foto: Peeter Langovits.

Soome rahandusministeeriumi riigihalduse asekantsleri Juhani Turuneni arvates on tema riigi valitsussektoril palju tugevaid külgi, mida Eestil tasub eeskujuks võtta.


Üks olulisemaid sellistest tugevustest on tema hinnangul mitmeaastaste eelarvete koostamine. «Minu arvates vajate pikaajalisemat eelarvekava,» lausus ta. «Me kutsume seda raameelarveks, mis pannakse paika kogu valitsusajaks.» Turuneni sõnul seavad Soomes valitsused kulupiiri kogu 4-aastaseks võimuperioodiks. Tema kinnitusel pikaajalisi eelarvekavasid, mida Soomes hakati koostama pärast sealset 1990. aastate alguse majanduskriisi, tõesti järgitakse.

«Ma tean, et see ei ole väga populaarne, kuid peate mõtlema valitsussektori tootlikkusele,» nimetas Turunen veel ühe olulise valdkonna, kus Soomest tasub eeskuju võtta. Soome tema sõnul suurendab valitsussektor tootlikkust, näiteks arendades töömeetodeid ning mõeldes, kuidas rakendada infotehnoloogiat valitsussektori teenuste pakkumisel.

Turunen lisas, et Soomes on kehtestatud piirangud valitsussektori töötajate arvule. «Me vähendame valitsussektori personali. Meil on teatud eesmärgid,» selgitas ta. «Näiteks aastaks 2011 on meil valitsussektoris 9600 inimest vähem.» Praegu töötab Soome valitsussektoris tema sõnul 86 000 inimest.

Turunen märkis, et Eestis on Soomega sarnased probleemid rahvastiku vananemisega. «Tuleb kohandada avaliku sektori tööjõu vajadust selle olukorraga,» rõhutas ta. Turuneni sõnul on Soome valitsussektori personali vähendamist saatnud ametnike ja ametiühingute tugev kriitika. «Kuid keegi peab seda tegema,» lausus ta.

Sel nädalal viibis Turunen Eestis, kus tutvustas Soome valitsemissektori toimivuse analüüsi, mille OECD hiljuti läbi viis. Siin oli ka OECD valitsussektori ja territoriaalse arengu ekspert Edwin Lau, kes osales selle analüüsi valmimisel ning nüüd teeb oma kolleegidega sarnast uuringut Eesti kohta.

Lau arvates tasub Eestil Soome valitsussektorist eeskuju võtta ennekõike kohalike omavalitsuste vallas. «Minu arvates on Soomes väga intensiivne dialoog kohalike omavalitsuste ja keskvalitsuse vahel ning samuti väga hea koostöö kohalike omavalitsuste vahel. Ma arvan, et see on väga oluline, sest saavutatakse palju suurem efektiivsus ja teenuse kvaliteet, kui need teevad koostööd,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles