Lubadus kiiresti raha teenida tähendab enamasti pettust

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Finantsinspektsiooni tarbijaveeb minuraha.ee hoiatab, et kui miski tundub liiga hea, et olla tõsi, siis tavaliselt see nii ongi. Eriti kehtib see petuskeemide kohta, nagu võltsloteriid, päranduse lubamine, püramiidskeemid. 

Näiteks internetifoorumites või e-kirja teel pakutakse inimestele võimalust liituda raha tegemise klubiga, et teenida kiiresti ja palju. Tegelikult on tegemist püramiidskeemiga, mille puhul lubatakse suurt tulu, kuid seda seejärel, kui inimene maksab klubiga liitumiseks teatud rahasumma ning otsib ka uusi liitujaid. 

Püramiidskeemi puhul võivad selle algusfaasis sinna raha paigutanud inimesed tõepoolest ka tulu teenida, sest skeemi loojatel on vaja inimeste usaldus võita ja seeläbi uusi rahapaigutajaid leida. 

Hiljem aga kukub skeem kokku ning raha kaotamine on paratamatu. Seega tasub olla ettevaatlik pakkumiste suhtes, mis on esitatud stiilis «suurenda oma raha kolm korda». Pakkumised, mis tunduvad liiga head, et olla tõsi, polegi reeglina tõsi. 

E-posti teel levivatest pettustest on tuntud näiteks võltsloteriid, kus inimest õnnitletakse e-kirja teel suure lotovõidu puhul ning palutakse selle kättesaamiseks ära maksta teenustasu. 

On ka võimalik, et kirja saajal palutakse helistada kirjas mainitud telefoninumbrile, seejuures teatamata, et kõne hind sellele numbrile helistamisel on väga soolane. Ametliku lotovõidu kättesaamiseks ei ole aga kunagi vaja maksta teenustasu ega ka kuhugi helistada. 

E-postiga levivad ka nn Nigeeria kettkirjad, kus palutakse kirja saaja abi suurema rahasumma riigist väljatoimetamiseks. Kuna selleks oleks vaja kasutada kirja saaja arvelduskontot, palutaksegi inimesel saata oma isikuandmed ja arvelduskonto number, lubades vastutasuks suurt tulu. 

Tasub meeles pidada, et isiklikke andmeid, nagu isikukood, aadress ja  pangaandmed ei maksa kunagi anda inimestele ega ettevõtetele, kelle usaldusväärsuses ei saa kindel olla.

Tegu võib olla petuskeemiga, kui:

* teile tuleb teade, et olete võitnud loteriil või saanud rahalise auhinna, kuigi te ei ole sellisest loteriist ega loosimisest kunagi osa võtnud;

* pakutakse võimalust teenida kergesti väga suur summa selle eest, et te aitate kanda mitmete miljonite ulatuses raha pakkujate asukohariigist välja;

* pakutakse võimalust osaleda skeemis, mille tulemusena on võimalik teenida suur summa.

Enamikul juhtudel palutakse pettuse puhul:

* saata mingi summa ettemaksuna, näiteks teenustasu või muu näiliselt vajaliku maksuna, mis tavaliselt tähendab võimalikku pettust;

* palutakse edastada isiklikud pangaandmed – arveldusarve number, krediitkaardi number, paroolid jms või isikuandmed;

* teatatakse, et enne võidu või preemia kättesaamist peate ostma mingit teenust ja tasuma selle eest ettemaksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles