Nord Pool Spot hindab Eesti elektribörsi käivitamist edukaks

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elering

Elektribörsi Nord Pool Spot ja põhivõrguettevõtte Elering juhtide kinnitusel on Estlinki hinnapiirkonna kaks esimest kuud möödunud edukalt ning ühtne Balti turg plaanitakse avada järgmise aasta alguses

Nord Pool Spoti müügijuhi Hando Sutteri sõnul läks turul kohanemisega kiireks, sest seadusandja näitas avatud elektriturule rohelist tuld veebruari lõpus, tegevusega Eestis alustas maailma suurim elektribörs aga juba aprillis.

Sutteri väitel tõstis elektrituru avamine küll hindu, ent päevade ja veel enam tundide lõikes olid erinevused suured. Nii oli keskmine elektrihind mais 34,81 EUR/MWh, mis ületas reguleeritud hinnataseme 16 protsendi võrra. Samas oli kõrgeim tunnihind mais 56,25 EUR/MWh, madalaim aga vaid 2 EUR/MWh. Sutter lisas, et mai lõpus tõusis Eesti turuhind süsteemihinnast kõrgemale.

Nord Pool Spoti tegevjuhi Mikael Lundini sõnul kasvas kauplemise maht Estlinki hinnapiirkonnas kahe kuuga kaks korda. Kahe kuuga on piirkonnas müüdud kokku 602 GWh elektrienergiat ning ostetud 306 GWh. Lundin lisas, et tulemused ületasid ootusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles