Arrak: eksport tõstab meid august välja

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Arrak.
Andres Arrak. Foto: Teet Suur / Virumaa Teataja

Majandusteadlase Andres Arraku sõnul on väikese ja avatud majanduse jaoks eksport kasvu olulisimaks teguriks ja see annab lootust, et tuleme august välja.


«Kui sisenõudlus hoiab meid elus langusperioodidel, siis eksport tõstab meid august välja,» lausus Arrak.

Rohkem kui aprillikuu ekspordi kasv aastases võrdluses rõõmustab teda enda sõnul võrdlus käesoleva aasta märtsikuuga, kus kasv oli 8 protsenti, sest aastatagune võrdlusbaas oli väga madal.

«Koos ülespoole korrigeeritud I kvartali SKT näitajaga (-2,3 asemel -2,0 protsenti) ja registreeritud töötuse andmetega võib tõepoolest hakata uskuma, et Eestil pole mitte põhi käes, vaid majandus on asunud tõusuteele,» hindas Arrak olukorda.

Kuna import on kasvanud väiksemas tempos, on see võimaldanud meil tasakaalustada vahepeal vägagi käest läinud väliskaubandusbilanssi. Näiteks 2007. aasta III kvartalis oli meie jooksevkonto miinus ligi veerand SKTst.

Kaks momenti tahaksid Arraku sõnul siiski ülerõhutamist. Nimelt läheb 69 protsenti meie ekspordist 27 Euroopa Liidu riiki, üle poole Euroopa rahaliidu riikidesse. Kreeka kriisi mõjul on suur osa meie olulisi kaubanduspartnereid olnud sunnitud asuma kulude olulise kärpimise teele, mis kahtlemata pidurdab majanduskasvu lähiaastatel. Kui meie ekspordipartnerid kasvavad aeglaselt, pärsib see aga ka meie ekspordi ja majanduse kasvu.

Teiseks toetab nõrgenev euro dollari suhtes rahaliidu liikmete eksporti väljapoole eurotsooni. Oma väliskaubanduse struktuuri tõttu me sellest palju ei võida.

«Kokkuvõttes võib öelda, et Eesti on valmis end august välja eksportima, ent see ei saa olla väga kiire,» nentis Arrak.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles