Pranglil alustas tööd uus diiselelektrijaam

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prangli elanikud sadamas, nende taga punases hoones uus diiselelektrijaam. Keskel Prangli saarevanem Valter Puuström, paremalt esimene elektrijaama rajamise eestvedaja Lembit Tammsaar.
Prangli elanikud sadamas, nende taga punases hoones uus diiselelektrijaam. Keskel Prangli saarevanem Valter Puuström, paremalt esimene elektrijaama rajamise eestvedaja Lembit Tammsaar. Foto: Andrus Karnau

Eesti Energia Jaotusvõrk avas Pranglil diiselelektrijaama, milles tagatud kütusevarud võimaldavad saarel külma talve üle elada ka laevaühenduse puudumisel.


Mandrilt juhitava jaama juures on kasutusele võetud keskkonnasõbralikud kütusemahutid ja müra summutamise lahendus. Elektrijaama hoone on koostöös Viimsi vallaga kujundatud sadamaalaga harmoneeruvaks välisfassaadilt puitehitiseks, teatas Eesti Energia AS.

«Prangli saarel on Eesti Energia Jaotusvõrgul 121 klienti ning elektrijaam on neile elektrivarustuse tagamiseks ainuke viis,» ütles Eesti Energia Jaotusvõrgu juhataja Tarmo Mere.

«Uue elektrijaama mahutid võimaldavad hoida saarel kütusevaru 5-6 kuuks, mis kindlustab saare elanike elektrivarustust ka raskete ilmaolustikuolude tingimustes, kui ühendus mandriga katkeb,» lisas ta.

Vajadus uue elektrijaama järele tekkis saarel senise elektrijaama amortiseerumise tõttu. Uue elektrijaama ehitus algas 2009. aasta septembris ning läks maksma 6,44 miljonit krooni.

Nii nagu Pranglil toodetakse elektrit vaid Ruhnu saarel, kus diiselgeneraatoritele on toeks ka 3 tuulikut. Teistel suurematel saartel on Eesti Energia taganud elektrivarustuse merekaabli kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles