Poodides müügil oleva linnuliha valiku hulgast leiab nii jahutatud kui ka külmutatud tooteid. Mille poolest need erinevad, selgitab Rannamõisa brändijuht David Pärnamets.
Mis vahe on jahutatud ja külmutatud linnulihal?
«Kümme aastat tagasi langetasid ostjad leti ees valiku külmutatud liha kasuks, kuid nüüd valitakse teadlikult jahutatud linnuliha,» rääkis Rannamõisa brändijuht David Pärnamets. Ta selgitas, et jahutatud linnuliha on tervislik valik toidulauale, kuna see on külmutatud lihast toitainerikkam. «Külmutamine kahjustab liha kvaliteeti, aga jahutatud toote puhul kvaliteet säilib,» rääkis ta.
Jahutatud linnuliha on värske säilitusaineteta liha, mis on suhteliselt lühikese säilivusajaga. Kuue- kuni seitsmepäevane realiseerimisaeg on saavutatud tänu nüüdisaegsele tehnoloogiale, kus linnuliha jahutatakse õhuga maha ja kogu protsessi vältel püsib toote temperatuur nulli kuni +2 kraadi vahel.
Külmutatud linnuliha toiteväärtus on väikesem kui jahutatud lihal. Külmutamine kahjustab liha kvaliteeti, kuna protsessi käigus kahjustub rakuehitus. Liha külmutamisel ja uuesti ülessulatamisel kaotab liha suure osa ka oma maitseomadustest − liha muutub kuivaks ja väheneb selle toiteväärtus. Seetõttu on raskem roogade valmistamisel saavutada ka sama maitsvat lõpptulemust kui jahutatud linnuliha puhul.