Uus tehnoloogia vabastab telefoniomanikud mobiilioperaatorite lõa otsast

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ericssoni mobiil, mis kaalub veidi üle 2,5 kg.
Ericssoni mobiil, mis kaalub veidi üle 2,5 kg. Foto: Mati Pihlak

Eelmisel nädalal jõudis Apple’i tarkvarapoodi huvitav rakendus: sõnumiteenus FireChat. Tähelepanuväärselt kasutab see ära iOS7 ilmunud võimalust  Multipeer Connectivity Framework ja võimaldab sisuliselt võrku tekitada seal, kus mingit võrku pole olemaski.

Portaal Cult of Mac nimetab seda revolutsiooniks ja lisab, et ka Google töötab sarnase tehnoloogia kallal. Ennustuste kohaselt võivad mõlema suure platvormi telefonide omanikud varsti suhelda üksteisega nii, et teenusepakkujaid polegi nagu vaja.

FireChat lubab kasutajatel vahetada pilte ja sõnumeid telefonide tekitatava Bluetooth ja wifiühenduse kaudu. Iseenesest pole see teab mis uudis. Aga põnevam on see, et sarnaselt peer-to-peer ühendustele võivad kasutajad oma telefonid ketiks või õigemini võrguks ühendada. See lubab suhelda ka seal, kus mingit levi ei ole.

Portaal toob näite. Igal aastal toimub Californias Skyline-to-tyhe-Sea nimeline maraton, mis läbib ka iidset metsa, kus puudub mobiililevi. Oma telefone võrku ühendades saavad korraldajad, vabatahtlikud ning osalejad luua trassi katva internetiühenduse. Kujutlege näiteks mõnd katastroofipiirkonda, kui mobiilimastid on hävinud. Kirjeldatud tehnoloogia võimaldab siiski hädavajaliku toimiva sidevõrgu luua.

FireChat teenus on täiesti anonüümne ega pruugi kasutajate ühendamiseks olla isegi internetiga ühendatud, see on inimeste enda väike lokaalne internet. Seega on see ka täiesti häkkimiskindel, arvab Cult of Mac.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles