Vakra: omavalitsuste ülesanne on jäätmete vedu, mitte elanike maksustamine

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liige Rainer Vakra.
Riigikogu liige Rainer Vakra. Foto: Martin Ilustrumm

Jäätmeseaduse muudatuste ühe autori Rainer Vakra kinnitusel on ja jääb jäätmevedu omavalitsuste korraldada.

Keskkonnakomisjonis arutlusel oleva jäätmeseaduse muudatuste eesmärk on saavutada prügiveo teenuse madalam hind ning vajadus pöörata tähelepanu rohelisele mõtlemisele ja sorteerimisele.

Tulevikus peab omavalitsus korraldama olmejäätmete vedu, aga mitte looma asutusi, kes nende eest töö ära teevad ja mille eest on võimalik elanikelt vastavalt oma äranägemisele küsida võimalikult palju vahendustasu.

Muudatustega luuakse läbipaistvus ja omavalitsusel kaob võimalus luua vahekehi, mis muudavad prügiveo põhjendamatult kalliks. Igale mõtlevale inimesele on selge, et iga uue asutuse, osakonna või muu instantsi loomine toob kaasa lisakulusid.

Omavalitsuste roll muudatustega suureneb. Kui praegu on kohustus prügikonteiner nelja nädalaga täis saada, siis selleks, et edaspidi väärtustada olmejäätmete sorteerimist, loome võimaluse äraveograafikut pikendada 12 nädalale.

Eelnõus on arvestatud kõikide Eesti maakondade, valdade ja linnadega. Eelnõuga tahetakse langetada prügiveo hinda ja anda omavalitsustele hoovad prügisorteerimise soodustamiseks. Omavalitsuse ülesanne on korraldada olmejäätmete vedu, mitte varjatult maksustada oma elanikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles