Kuidas käib võidujooks telefonikaamerate täiustamisel?

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HTC One
HTC One Foto: Youtube

Mõned tootjad, nagu Samsung, Nokia ja Sony pressivad nutitelefonide kaameratesse järjest rohkem megapiksleid, aga Business Insideri andmetele kavatseb Apple võtta kasutusel hoopis teise taktika.

«Asjaga kursis olevate» inimeste sõnul ei sea Apple oma 2014 aasta mudelite kaamerates megapikselite arvu sugugi kõige olulisemale kohale. See pole iseenesest üllatav, kuid rõhutab fakti, et megapiksliralli ei ole pildi kvaliteedi puhul sugugi määrav. Pildi kvaliteet sõltub hoopis sellest, kui palju valgus kaamera suudab kasutada. Valguse määr omakorda sõltub sensorist ja pikselitest sellel sensoril.

Tüüpiliselt on suurematel sensoritel suuremad pikselid, seega on pikseli suurus palju tähtsam, kui pikselite arv. TechCrunchi vanemtoimetaja ja ühtlasi fotograaf, kes on pildistanud kõike metsikutest loomadest pulmapiltideni, seletab pikseli rolli nii: «Kujutage ette, et hoiate sõrmkübarat viham käes. Mida suurem on sõrmkübar, seda enam vihmapiisku see suudab antud aja jooksul koguda.»

Selles näites tähistab sõrmkübar pikselit ning vihm muidugi valgust. Sellest loogikast lähtudes kasvatas Apple iPhone 5si 8 megapikselise kaamera sensori piksli 1,5 mikronini võrreldes varasema 1,4 mikroniga. Apple pole ainuke, kes seda teed käib. HTC lipulaeval One on pardal vaid 4 megapikseline kaamera, kuid piksel tervelt 2 mikroni suurune. Nagu sedastab Apple Insider, ei tähenda eelöeldu tingimata, et Apple jääb pidama 8 megapikselise kaamera juurde. Võib vaid järeldada, et firma ei proovi oma järgmisesse telefoni 20 megapikselit pressida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles