Kommersant: Ukraina kaotab gaasisoodustuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimm.
Krimm. Foto: SCANPIX

Ukraina kaotab tõenäoliselt võimaluse Venemaalt soodushinnaga gaasi osta, kui Moskva ja Kiiev uue Musta mere laevastiku leppe sõlmivad, kirjutas ajaleht Kommersant reedel.

Kui Kiiev 100-dollarisest allahindlusest ilma jääb, tuleb tal hakata maksma 1000 kuupmeetri gaasi eest kuni 480 dollarit. Kommersandi andmetel on see kõrgeim hind, mida Vene gaasimonopol Gazprom Euroopa klientidelt küsib.

Ukraina endine president Viktor Janukovõtš nõustus varsti pärast 2010. aastal võimule tulekut pikendama Vene Musta mere laevastiku rendilepingut Krimmis. Algselt 2017. aastani sõlmitud kokkulepet pikendati 25 aasta võrra - 2042. aastani.

Vastutasuks alandas Moskva Ukrainale müüdava maagaasi hinda 100 dollari võrra igalt 1000 kuupmeetrilt.

Vene presidendi Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov ütles Kommersandile, et need kokkulepped vaadatakse nüüd üle, sest Krimmist on saanud Venemaa osa.

«Seaduste järgi ei paikne laevastik nüüd enam Ukrainas, vaid ühes Venemaa regioonidest ja seega tuleb Harkivi lepped igal juhul ümber teha,» ütles ta.

Eeldatav gaasihinna tõus annab Ukraina kehvas seisus majandusele tõsise hoobi ja ilmselt teravdab ka poliitilist kriisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles