Tööstusettevõtjate kindlustunne on kahanenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank.
Swedbank. Foto: Henn Soodla

Swedbanki täna avalikustatud tööstusettevõtete küsitlusuuringu tulemustest järeldub, et kuigi 67 protsenti ettevõtetest plaanib käibekasvu, on ettevõtjate kindlustunne aastaga kahanenud.

Uuringu järgi plaanivad tööstusettevõtted keskmiselt 5,2 protsendi suurust käibekasvu, mullu oli selleks 8,1 protsenti ning 2012. aastal 10,3 protsenti. Vastupidiselt üldisele trendile on optimism tõusnud puidutööstuses, vähem optimistlikud on ehitusmaterjalide tööstus ja muu töötlev tööstus.

Suurimaks väljakutseks on eksportööridele välisnõudlus, kuid finantseerimist samas probleemiks ei peeta. Nõudluse probleem on kõige teravam elektroonika-, raske- ja mööblitööstuses.

Kõikide sektorite lõikes on oodata ekspordi osakaalu kasvu. Töötleva tööstuse tegelik ekspordi osakaal käibest oli mullu ca 70 protsenti.

Kui mullu plaanis ekspordi osakaalu kasvatada 52 protsenti ettevõtetest, siis tänavuse uuringu järgi on nende osakaal vähenenud 40 protsendile.

Tööstusettevõtetele on kasumi kasvatamisel fookuses efektiivsus, millele panustavad kaks kolmandikku vastanutest, ühe kolmandiku jaoks oli olulisemaks ka väärtusahelas ülespoole liikumine.

31 protsenti ettevõtetest plaanib valmistada suurema lisandväärtusega tooteid, 5 protsenti kavatseb arendada oma kaubamärki.

Swedbank uuris ligi 300 Eesti tööstusettevõtte hinnanguid käibe ja tootmismahtude ning investeerimisplaanide osas. Küsitletud ettevõtetest pooled olid käibega üle 8 miljoni ja pooled alla 8 miljoni euro. Uuring hõlmas nii rasketööstuse, ehitusmaterjalide tööstuse, toiduainetööstuse, puidutööstuse kui muu töötleva tööstuse ettevõtteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles