Moodustatava koalitsiooni lubaduste täpne hind selgub paari nädala jooksul

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott. Foto on illustratiivne.
Rahakott. Foto on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Moodustatava koalitsiooni lubatud tulumeetmete täpsemad summad ning koondmõju eelarvepositsioonile on võimalik arvutada peale rahandusministeeriumi prognoosi uuendamist paari nädala jooksul.

Selle prognoosi põhjal algavad valitsuskabinetis aprilli alguses riigi eelarvestrateegia läbirääkimised, kus kajastuvad ka meetmete detailsemad kirjeldused ja arvutused.

«Igal juhul tuleb lähtuvalt uuest riigieelarve baasseadusest koostada eelarve selliselt, et valitsussektori struktuurne eelarvepositsioon on tasakaalus või ülejäägis,» selgitas ministeeriumi pressiesindaja Rainer Laurits Postimehele.

Tulumaksumäära langetamine ühe protsendi võrra 2015. aastal on olnud juba varem prognoosides sees ning selle jaoks Lauritsa sõnul eraldi katet leida pole vaja. Hinnanguliselt mõjutab määra langetamine eelarvepositsiooni 80 miljoni euroga.

Töötuskindlustusmakse määra langetamine 0,6 protsendi võrra mõjutab eelarvepositsiooni pea 32 miljonit eurot ning maksuvaba tulu määra tõstmine 154 euroni ca 17 miljonit eurot. 

Lapsetoetuse tõstmisele kuluva summa osas ei soovinud rahandusministeerium spekuleerida. Peaministrikandidaat Taavi Rõivas on öelnud, et sellele kulub hinnanguliselt 78 miljonit eurot aastas.

Laurits rõhutas, et prognoosi uuendamine paari nädala jooksul võib aga tuua korrektuure kõikides numbrites.

Kuna koalitsiooni läbirääkimised alles käivad, siis maksu- ja tolliamet teemat veel kommenteerida ei tahtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles